Реклама / Ads
1| 6277 |07.12.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Новият сезон на Ла Скала с премиера у нас

.
Ла Скала, Милано
И българите ще станат свидетели на официалното откривне на новия оперен сезон в Mиланската Ла Скала. Представлението ще се предава за първи път директно и в България тази вечер, от 19.00 часа, в зала 1 на НДК.
 

От Националния дворец на културата първи откликнали на идеята да предават опера на живо, затова основният инициатор Красимир Иванов от „Хемус филм” се съгласил да я реализират съвместно.

„Eдин от основните ни партньори в Италия са RAI и тъй като, освен италиански филми предлагаме на българския пазар и оперни спектакли (за телевизионния пазар) ни предложиха идеята Opera in Cinema, която те реализират от 2007 година в над 70 кина по целия свят”, споделя за frognews.bg Красимир Иванов и допълва: „Местата в Ла Скала са 2030, тоест в зала 1 на НДК се побират едва ли не две „Ла Скали”.  Цените на билетите са между 50 и 2000 евро, но такива почти не се продават, защото това е едно най-светските събития за годината в Италия. И винаги се канят държавни глави и чужди министри като от италианска страна присъстват президента, министър председателя и цвета на нацията”.

Откриването на сезона на Ла Скала е с операта "Кармен" от Бизе, под диригентството на Даниел Баренбойм. Идеята за прожекции на премиери в кината се ражда след реконструкцията на Ла Скала през 2002-2004 г.

Тогава миланската опера беше затворена за цели две години и представленията се състояха в "Арчимболди" - модерен перифериен театър с голям капацитет. След завръщането на историческата ѝ сцена, Ла Скала реши да се възползва от възможностите на този втори театър и да предава директно премиерата си за многобройните зрители останали без билети за спектакъла на живо. След успеха на инициативата миналата година в САЩ, тази година събитието се разпространява с голям размах в много европейски столици.



"Кармен" в Миланската Скала

Поради големия ежегоден интерес към откриването на сезона и засилените мерки за сигурност, почти всички места за премиерата са с покани. А за останалите 6 представления на „Кармен” в Миланската Ла Скала от новия сезон билетите са изчерпани още преди месец.

На мнозина може да се стори странно, че оперният сезон се открива толкова късно, докато обикновено театрите започват с новите си постановки още през октомври. Датата 7 декември, обаче, не е случайна и никога не се променя. Това е денят на Сант’Амброджо – Свети Амврозий – покровителят на Милано.

Разбира се, в Ла Скала има представления и до тогава, но обикновено това са хорови и симфонични концерти или балети. Оперният сезон се открива само на Сант’Амброджо.

Ла Скала е един от големите символи на Милано, а по устав е фондация, чийто основен член е общината на Милано. Ето защо обикновено премиерата й се превръща в сцена, на която гражданството изразява своята оценка за управлението на града.

На входа на операта всяка година има протестиращи по горещите проблеми на деня – през годините те манифестираха срещу палтата от естествена кожа, против участието на Италия във войната в Ирак, срещу затварянето на фабриките на "Фиат", срещу неуредици в местното управление. Друга традиция на премиерата са групите на най-запалените меломани, които чакат до последния миг за правостоящи билети в най-отдалечените балкони – това се тези почитатели, които познават особено добре оперната музика и следят в детайли репертоара на Миланската Скала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5877 |06.12.2009 Българското mini кино в битка за приза Jameson . 0| 6462 |05.12.2009 "Малката черна рокля" отново вдъхнови млади дизайнери . 0| 8301 |04.12.2009 "Пътят на коприната: Молитва за мир" спря завинаги в София . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads