Реклама / Ads
0| 8285 |04.12.2009 АРТ ДЖУНГЛА

"Пътят на коприната: Молитва за мир" спря завинаги в София

.
Залез в Южно море, пътя на коприната по море Китай 1991г. Източник: Вяра Йовева
79-годишният японски художник и изследовател проф.Икуо Хираяма издъхна 40 часа преди да бъде открита в София последната изложба в живота му - "Културно наследство по пътя на коприната: Молитва за мир".
 

Представителната експозиция на големия приятел на България и посланик на добра воля на ЮНЕСКО ще бъде представена днес в Националния археологически музей.

Тя съдържа 48 авторски произведения на забележителния творец - литографии, сериграфии (специална техника, която се изпълнява на базата на шаблони за отпечатъци върху коприна и хартия) и гравюри върху медни плочи. Художествените работи включват изображения на известни будистки храмове от Япония, пещерни храмове, скално изкуство.





В изложбата за първи път се представят артефакти, свързани с предполагаемия Път на коприната, сред които и 23 реплики и оригинали на експонати, открити при проучвания по това трасе.

Произведенията, включени в експозицията, отразяват философията на японски художник. Те материализират идеята на изследователя за съхраняване и популяризиране на културното наследство в географски райони, малко познати по света и у нас.

Икуо Хираяма е роден на 15 юни 1930. Завършил Токийското училище за изящни изкуства (сега Токийски национален университет за изящни изкуства и музика), през 1989 г. той е избран за негов ректор.

Професионалните интереси на токийския професор са свързани със средновековното културно наследство на Средния Изток. Четири месеца изследователят прекарва в Турция, където изучава и копира фрески от пещерите и манастирите в Кападокия. В продължение на години пътува до Афганистан и в страните от Централна Азия, за да търси находки и доказателства за разпространението на Будизма. Обикаля градовете от Средния Изток, посещава пещерите Могаo (Mogao Caves) до Дънхуанг (Dunhuang) в Китай, където сбъдва една от мечтите си – за види отблизо това уникално пещерно изкуство.



Икуо Хираяма е родоначалник на идеята "Червения кръст за културно наследство", свързана с опазването на културното наследство и световния мир с международно сътрудничество. Неслучайно през 1988 г. е избран за първия японски посланик на добра воля към ЮНЕСКО.

Своите професионални интереси японският учен умело съчетава с таланта си на художник. Негова запазена марка са литографиите, сериграфиите и гравюрите върху медни плочи, а любимите му сюжети са свързани с религията на Изтока и Пътя на коприната. Свидетелство за таланта му са десетките изложби, които освен в родината му, са гостували в Техеран, Атина, Пекин, Токио, Париж, Вашингтон и други градове по света.

Най-забележителното произведение на талантливия художник са огромните фрески, изобразяващи пътуванията на монаха Хуанзуанг в залата Хуанзуанг (Xuanzhuang) в храма Якуши-жи (Yakushi-ji) в Нара, Западен Китай. Над тях творецът работи в продължение на 30 години. Творбата си той завършва в навечерието на новото хилядолетие и я посвещава на този забележителен храм.

През 2003 проф. Хираяма гостува в България с авторска изложба “Икуо Хираяма: Културен обмен между Изтока и Запада”. Впечатлен от българското изкуство и култура, японският учен осигурява финансиране чрез ЮНЕСКО за възстановяване на къщи в стария Пловдив. Лично подготвя зали за български експозиции в Токийски национален университет за изящни изкуства и музика по време на ЕКСПО-2005 в Япония.



Своя особен респект към България проф. Икуо Хираяма демонстрира като създател на центъра “Икуо Хирояма” в София през 2009 година. Избран за негов почетен президент, до последно той работи за опазване на културното наследство и мира на Балканите.

По този повод самият Хираяма казва: “Културите на Балканите и Япония са свързани от далечно време. Първите статуи на Буда са създадени под влияние на еленистичната култура на Балканите. Те са пренесени от Александър Македонски до Централна Азия, а по-късно са достигнала Япония. Днес Център “Икуо Хираяма” е създаден в София, България. Приемете го като ответен подарък от Япония към Балканите в признание и благодарност към вашата ценна култура.”

С подкрепата на проф. Икуо Хираяма е създадено и първото училище за изкуства и културен диалог между Изтока и Запада у нас. То е открито на 15 октомври т.г. към 138 СОУ “Проф. Васил Златарски”. Там се намира и най-големият Клуб на японските приятели, създаден в партньорство с училище от Йокохама, Япония.



Бронзов кон, Индия

Изложбата на проф. Икуо Хираяма е организирана от център “Икуо Хираяма” и НАИМ – БАН, със съдействието на Японското посолство у нас и под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов.

“Културно наследство по пътя на коприната: Молитва за мир” ще бъде отворена за посещения от 4 декември до 10 януари 2010 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7379 |03.12.2009 Аборигенско изкуство гостува в София . 1| 7434 |03.12.2009 Изгубеният свят на Стара Европа превзе Ню Йорк . 5| 5351 |02.12.2009 Рашидов с изходен план от Социализма . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads