Реклама / Ads
8| 8019 |13.08.2010 АРТ ДЖУНГЛА

МВР отвори архивите за Гео Милев и Вапцаров

.
Архивите на МВР са една отворена страница за всеки четящ българин, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при предаването на част от архива на МВР от 1923 г. до 9.09.1944 г., както и документи от Народния съд на Държавната агенция "Архиви”.
 

Към този момент МВР е предало на Държавна агенция "Архиви” целия си справочен апарат – картотеки, инвентарни описи, каталози, дело на фонд "Полицейски архив”, които са били съхранявани в дирекция "Информация и архив” на МВР. На базата на тези документи всеки, който иска да прочете определена информация, намиращи се в архивите, може да получи достъп до нея. На държавната агенция са предадени общо 120 392 дела от "Полицейски архив”- подфонд "Лични и съдебни дела”.

Прегледани и предадени на агенцията са и 1537 дела от фонд "Народен съд”, като предстои тяхното извозване. В момента се сверяват, преглеждат и предават делата от подфонд "Общи дела”, които са 23 838, като досега са събрани около 7000 дела. До края на септември ще бъдат прегледани и предадени архивните документи от фонд “Полицейски архив”, като извозването им трябва да приключи до края на месец октомври. Накрая ще бъдат предадени и филмите, на които са заснети част от архивните дела с цел създаване на застрахователен фонд. Очаква се МВР да предаде на държавния архив всички документи, касаещи министерството и неговата дейност до 9 септември. Всички тези документи ще бъдат съхранявани в модерното хранилище на държавния архив в столичния квартал "Илиянци”.

От архива призовават всички граждани да посетят хранилищата и да се запознаят с всички документи, които представляват интерес за тях, като се очаква след време и самите граждани да имат достъп до справочния апарат на архива. За една година читателската карта е 15 лева и с нея може да се ползва както централния архив, така и архивите, разположени във всички райони на страната. След като всеки реши какво точно иска да чете в 10-дневен срок му се предоставя търсената от него информация (сканирана или копирана). Сред документите, които получава архивът, са и писма и телеграма от бащата, съпругата и майката на Гео Милев, изпращани до него, след като той е бил задържан от агентите на "Държавна безопасност”. Има и унищожени документи, които се описват подробно в протоколите.

През 1973 година са унищожени най-много протоколи. Сред материалите, предадени на държавния архив са и полицейското кадрово досие на Никола Гешев, от момента в който е постъпил на работа, назначенията през годините, собственоръчно попълнени от него сведения, признанията, че има незавършено юридическо образование, клетвения лист, който е подписал, първото му назначение, заявлението му за постъпване на работа, акта за назначаване в Държавна сигурност. “Кълна се в името на Бога, че ще спазвам законите на страната и ще пазя тайна на службата”, пише той в декларацията си. Зам министърът на МВР Веселин Вучков е решил да напише книга за него. В документите има данни за редица политически убийства, сред които и това на Сотир Янев, има документи, свързани със спасяването на българските евреи, полицейското досие на Григор Шопов,делото на първи състав на Народния съд, касаещо регентите и депутатите, данните за делото за трагедията Катин и за лекарите, правили първата експертиза, както и разработката срещу Вълко Червенков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5846 |12.08.2010 Отбелязваме Деня на младежта с танци и бойни изкуства . 12| 7945 |11.08.2010 И Станкушев сред новите членове на УС на БНТ . 8| 8875 |10.08.2010 Камен Калев снима "Островът" . 9| 38608 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads