Реклама / Ads
0| 5686 |12.11.2015 АРТ ДЖУНГЛА

В НДК има пространства и за съвременното концептуално изкуство

.
Изложбата “Успоредно” на известния скулптор Снежана Симеонова ​ беше открита на специална церемония в Националния дворец на културата (НДК) снощи. Събитието, което събра много медии и почитатели на изкуството, предхожда есенното издание на “Салон на галериите”. То беше открито от изп. директор на Двореца Мирослав Боршош и самата Снежана Симеонова.
 
“Много съм щастлив да открия третата от самостоятелните изложби, предхождащи откриването на “Салон на галериите”, бяха приветствените думи на Мирослав Боршош. Той подчерта факта, че авторката прави изложби изключително рядко и изрази своето удовлетворение, че е повярвала на екипа, организиращ фестивала.

“Ще оставя на изкуствоведите да открият защо тя се казва “Успоредно”, но за мен има и друго значение. С подобни изложби Дворецът върви успоредно със съвременното изкуство и за нас е комплимент, че творец като като нея ни се доверява да бъде тук”, заключи той.

Изкуствоведите за нея пишат: “Творчеството на авторката с над 15 индивидуални изложби, вече повече от три десетилетия обхваща разностранна и многолика работа в областта на всички жанрове и пластически направления: фигурална и абстрактна скулптура, портрет, многофигурна композиция, инсталация, разнообразни материали – камък, метал, дърво, хартия, полиестерни смоли. Настоящата изложба представя работата на авторката от последните няколко години и отново ни среща с разнообразие от търсения, в които намират място проекти и осъществени голямоформатни творби, абстрактни и фигурални произведения, инсталация. Творчеството на Снежана Симеонова е едно постоянно движение, акумулиране на опит и реализация на разнообразни пластически интерпретации във всички измерения и направления на скулптурата. Тази паралелност на творческите усилия в реализацията на разнообразни пластически проблеми и предизвикателства предопределя не само названието на изложбата, но е и една от основните и привлекателни характеристики на творчеството на авторката”. Експозицията е отворена за посетители до 30 ноември на ет. 3 Запад в Двореца.

ПОВЕЧЕ ЗА СНЕЖАНА СИМЕОНОВА

Снежана Симеонова е родена в гр. София. Завършила е Художествена Академия, специалност “Скулптура” през 1975 г. Нейни работи са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Враца, Варна, Добрич и др., “А.С.Пушкин”, Москва; Съюз на Полските скулптори; Музей на камъка, Сакурагава, Япония; Кметството на Изерлон, Германия; Кметството на Маалот, Израел; Университета в Испарта, Турция; Бератцхаузен, Обернкирхен, Германия; Кметството на гр Алмело, Холандия и др., както и частни колекции в България, Белгия, Австралия, Холандия, Нова Зеландия, Швейцария и др.


Награди:

2004 - Награда за скулптура от Второто Биенале в Плевен, България;

2001 - Втора награда за скулптура от скулптурен Симпозиум “Финес”, Испания;

1993 - Награда на Асоциация “Art Dialogue”, Франция;

1991 - Първа награда от скулптурен симпозиум в Ниредхаза, Унгария;

1989 – Трета награда за скулптура “София 89”, България;

1986 – Национална награда за скулптура “М. Марков”, България;

1985 – Награда от скулптурен симпозиум в Дзинтари, Латвия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6087 |11.11.2015 Филмовата музика на Джон Уилямс вече с два концерта . 3| 7022 |10.11.2015 Поезията на човека, който се запали срещу „възродителния процес” . 0| 4864 |09.11.2015 Преводачите искат политика за отпускане на стипендии . 0| 7198 |08.11.2015 Поетът Борис Христов спечели голямата награда на литературен клуб "Перото"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads