Реклама / Ads
0| 5451 |13.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Опера, латино-кино и концерти представя 15-ия салон на изкуствата

.
Седмицата на латиноамериканското кино продължава до 16 май
Над 60 оперни спектакли, изложби, симфонични концерти, испаноезично кино и литературни четения са част от програмата на 15-ия Салон на изкуствата, който започна в София със спектакъла “Палячи” на Леонкавало.
 

По време на откриването шестметрови кукли изпълниха сцената на НДК в спектакъла на Варненската опера, която ще представи на Софийска сцена и операта "Селска чест" от Маскани.

Проявата, посветена на обявената от ЮНЕСКО "Международна година на сближаването на културите" продължава до 20 юни. В нея участват артисти от близо 30 страни, между които - освен от България - от Великобритания, Италия, Русия, Венецуела, Израел, Германия, Перу, САЩ, Испания, Чили, Япония, Аржентина, Китай.

Поредицата "Опера на кино" ще представи "Така правят всички жени" от Моцарт, запис от Залцбургския фестивал, "Евгений Онегин" от Чайковски - гостуване на Болшой театър в Парижката опера, "Трубадур" от Верди в Гран театър дел Лисеу – Барселона.

В музикалната програма на салона са авторски концерт на проф. Димитър Тъпков, програми по повод на 200-годишнината от рождението на Шуман, клавирен рецитал на Снежана Барова, мултимедийната оратория "Божественото начало" на Симо Лазаров.

Експозиция от китайския град Ханджоу ще представи традиционно изкуство за изработване на ветрила и чадъри. "Сътворено за омайване. . . " е мотото на изложба на накити от античността до 19-и век от българските земи, облекла, тъкани, икони, портрети.

Свои творби ще представят българските художници Кеазим Исинов, Онник Каранфилян и Нина Колева-Каранфилян.

Хуманитарният концерт "Балканите за Хаити" ще се състои на 30 май.

В програмата на салона влизат още литературната вечер "Безкрайният Вазов", посветена на 160-годишнината от рождението на писателя, Пролетен базар на книгата, фестивал на поезията, конкурсът за есеистика на тема "Пророкът Цветан Стоянов" - по повод на 80-годишнината от рождението на творец.

В рамките на 15-ия салон на изкуствата започна и традиционната вече седмица на испаноезичното и латиноамериканското кино, която продължава до 16 май. Прожекциите на филмите от Испания, Перу, Куба, Чили, Аржентина, Бразилия и други латиноамерикански страни са субтитри рани на български език, а входът е свободен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5655 |04.05.2010 Представят постиженията на родната археология в Несебър . 0| 7915 |30.04.2010 Бегбеде гостува у нас, представя лично "Почивка в кома" . 1| 7429 |25.02.2010 Закачлив таралеж и синьо куче представят в изложба . 0| 6150 |16.02.2010 Антично съкровище представят в НИМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads