Реклама / Ads
1| 7729 |26.09.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Отново големи музиканти на фест в Пловдив

.
Четвъртият международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ (musicartissimo.com) се открива днес в Пловдив в рамките на Есенния салон на изкуствата. Световноизвестната пианистка Пламена Мангова ще свири Моцарт с оркестъра на Пловдивска държавна опера, под диригентството на Георги Димитров.
 

Това събитие ще е в Концертната зала. Фестивалът запазва емблематичната си обвързаност с прочутата Балабанова къща в Стария Пловдив, но програмата, в която участват знаменити изпълнители, надхвърля далеч нейните граници и концерти вече има и на Римския стадион, и в Античния театър и на други места.

На 28 септември в Античния театър ще е концертът на изключителния кларинетист Иво Папазов - Ибряма и неговия оркестър „Тракия“.

Навлязъл в изкуството като самоук музикант, Иво (с рожденото име Ибрям Хапазов) се прочува в цял свят с изключителния си талант на народен свирач, виртуоз, надмогнал всички тайни на своя инструмент. Сватбарската музика, чийто всепризнат цар е Ибряма, в блестящите му импровизации се превръща в стихия, обособила ново направление в джаза. Отдавна той си е извоюва място в средата на най-бляскавите джазмени днес, партнирал си е с идоли като Джони Грифин, Ектор Зазу, Окай Темиз, Глен Велез, Сергей Старостин и др., свирил е на световни сцени и фестивали в Париж, Залцбург, Краков, Будапеща, Рудолщат, Стокхолм, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк, джаз-клуба „Рони Скотс” в Лондон и много други.

По-нтатък в програмата на „Дни на музиката в Балабановата къща“ предстои концерт на Ансамбъл Wien, сформиран от членове на Виенска филхармония, начело с нейния концертмайстор – българката Албена Данаилова.

Певците Петър Салчев и Еделина Кънева ще си партнират с джазмена - пианист, диригент и композитор - Антони Дончев, а цигуларят Мони Симеонов, гост от САЩ, ще бъде солист на младежкия оркестър на пловдивското Музикално училище „Добрин Петков“.

Танцовият спектакъл Placebo с хореограф Анна Пампулова представя симбиоза на музика, танц и компютърна анимация. (вижте цялата програма на musicartissimo.com)

Пламена Мангова вече участва и в пролетното издание на фестивала тази година, наред с Елмира Дърварова, Александрина Педачанска, американският валдхорнист Хауърд Уол, Камерният хор "Васил Арнаудов" и пловдивски музикални ансамбли.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация „МузикАртисимо“, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Министерство на културата“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12227 |06.09.2013 Българската кирилица отново впечатли Европа . 0| 6980 |27.08.2012 „Последната линейка на София” стана първа... отново . 2| 9734 |26.08.2012 Отиде си един от най-големите български медиевисти . 5| 16181 |12.05.2012 Уникално! Изложба на големия Сашо Дяков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads