Реклама / Ads
1| 6044 |12.07.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Пълни зали и сърдечни отзиви получи “Раци” в Карлови вари

.
"Раци"
Филмът “Раци” на Иван Черкелов представи България в конкурсната програма “East of the West” (На изток от запада) на 44-ия кинофестивал в Карлови вари.
 

И двете прожекции на филма преминаха при абсолютно пълни зали и при аплодисменти от страна на публиката. “По принцип зрителите и гостите на Карлови вари реагират много добре на българските филми”, каза за frognews.bg Мира Сталева от международния отдел на София Филм Фест. “И “Обърната елха” през 2007 г. и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” миналата година бяха сред фаворитите на публиката в Карлови вари. Така че и зрителите, и кинообщността тук очакват повече български филми”, категорична е Мира Сталева.

Според Росица Вълканова от Клас филм, която е продуцент на “Раци”, киногилдията като цяло е приела филма доста сърдечно. До този момент, тя е водила преговори с десетина компании да разпространяват “Раци” извън България и всички те се изказали особено ласкаво за филма, но в същото време се обединили около мнението, че да се разпространява подобен тип арт кино е ужасно трудно в наши дни. “Трябва да се търсят нови и алтернативни начини за разпространение на независимо, авторско кино, което не е за вкуса на мейнстрийма”, убедена е Роси Вълканова.

“Раци” разказва историята за двамата близки приятели, въвлечени в криминалната борба между две враждуващи бизнес групировки. Двамата герои изпълняват безобидни на пръв поглед поръчки, без да подозират, че накрая ще се озоват един срещу друг. Вкопчени като раци в примамките, които ежедневието непрекъснато предлага, героите сами определят съдбата си.

Успоредно с криминалната линия в сценария, са разкрити вътрешните духовни проблеми на героите, към онези неумолими нишки, свързващи помежду си всичко и всички. Двамата приятели отчаяно се опитват да осъществят диалог помежду си, да си говорят за взаимоотношенията, за смъртта, за смисъла и отговорностите.

Главните роли във филма са поверени на талантливите български актьори Филип Аврамов и Валери Йорданов.

“Раци” е продукция на Клас филм и Чучков Брадърс с подкрепата на Национален филмов център.

В публикация от уебсайта на cineuropa.org, излязла по време на фестивала в Карлови вари, се казва, че “отделните сюжетни линии се гледат особено леко и умело се пресичат на няколко пъти до края на филма. Иван Черкелов, който е автор на сценария е вмъкнал няколко много красиви, едноминутни монолизи, които показват, че основните персонажи са преди всичко човешки същества, които не заслужават чувствата им да бъдат потъпквани”, хвалят филма ни от филмовия сайт.

"Раци" представи достойно България в конкурсната програма “East of the West”, независимо че не е сред наградените. Любопитен факт около фестивалния живот на “Раци” е статия, публикувана в руската преса след Московския филмов фест със заглавие “Българите ни учат как се прави съвременно кино”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11308 |09.07.2009 Екофорум „Зелена вълна – 21 век” стартира в Копривщица . 0| 5956 |06.07.2009 Български филм ще се гледа на кино в 15 държави . 0| 5830 |06.07.2009 Театър за малки и големи стартира в София . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads