Реклама / Ads
1| 5618 |19.07.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Реформа на парче убива българската култура

.
Валентин Никифоров
Реформата в културата се работи се на парче, няма цялостна програма. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров за агенция КРОСС.
 

Това е причината за сериозните сътресения и основателно безпокойство, което е обхванало различни културни инстити у нас.

Интелектуалци от Пловдив вече започнаха подписка против решението за закриване на операта в града под тепетата. Според предвидените реформи от Оперно-филхармоничното дружество трябва да остане само филхармоничният оркестър.

В Пловдив има над 14 000 подписа в защита на операта и филхармония, кметството застава зад това да има опера и филхармония, каза Никифоров. Той припомни, че КНСБ е водеща на подписката и протеста по повод пловдивската опера.

 "Ние сме категорични, че без една цялостна програма, не може да има реформа. Второто, което трябва да се знае, е, че оперетата има национален и културен статут", каза Никифоров по повод предвижданите промени и относно Музикалния драматичен театър „Стефан Македонски". Една промяна там трябва да се извърши с постановление на Министерския съвет, каза Никифоров.

Той припомни хронологията на събитията: „Първо във вестник „Труд" излезе една програма за преструктуриране, след това от Министерството я отрекоха, след това същата програма се качи на сайта на Министерство на културата и започнаха излишните емоции. Така че на тристранен съвет ние настояваме министерството да бъдат запознати. Другото е протести. Хората трябва да защитят работните си места, защото по това, което се предлага от МК, около 500 човека ще излязат от различните институции".

Ще започна гладна стачка в защита на пловдивската Опера, дори и да станем за смях на Европа. Това каза кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който се срещна днес с представители на културни институции в града и пловдивчани. Кметът заяви, че ще прибегне до този акт, след като направи всичко друго възможно да защити Операта в Пловдив и ако поисканият от него разговор с министъра на културата не завърши в полза на Операта.

Славчо Атанасов изрази готовност да поведе пловдивчани за протест пред Министерството на културата и призова Пловдивсокото ОФД да се готви да изпълни там Седма ленинградска симфония на Шостакович, звучала при блокадата на Ленинград през Втората световна война. Засега музикалният протест беше изразен с фрагменти от оперите „Кармина Бурана" и „Набуко".

Директорът на Пловдивското оперно-филхармонично дружество Калуди Калудов прекрати отпуската си и дойде от Варшава, за да се включи в тази битка. Той заяви, че ще се бори за операта в Пловдив, „докато умре". Подкрепа на каузата за Операта изразиха в писмена декларация пловдивският митрополит Николай и общественият посредник Юлия Юрдекова, зам.-председателят на Бизнес експертен съвет в Пловдив Любозар Фратев и председателят на „ Подкрепа" Атанас Кръстев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6307 |30.05.2010 Евровизия 2010: комшийски вот и непретенциозни парчета . 5| 5915 |28.05.2010 В. Рашидов: Колбасарска реформа в театрите няма да се прави! . 4| 5869 |28.04.2010 ФСБ се завръща с нови парчета на безплатен сайт . 0| 5068 |12.04.2010 В Министерството на културата са готови на отстъпки за колекционерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads