Реклама / Ads
1| 3878 |01.05.2023 АРТ ДЖУНГЛА

”РИСУНКАТА - майстори и поколения” в Галерия INTRO

.
Крехкостта и уязвимостта на рисунката, чийто обичаен материал е хартията, като че ли внушават измамно усещане за някаква нейна ефимерност, за случайното ѝ оцеляване на фона на „истинските“ картини.
 

 Всъщност независимо дали като подготвителен ескиз за картина или печатна графика, като пейзажна и архитектурна скица или като свободна композиция, рисунката винаги е била ценена като най-прекия път до душата на художника, до неговите емоции, фиксирани в даден момент, до визуалните му размисли, често запазвани единствено за самия него. Тя е истинският „поглед отвътре“ и образ на „чувството, изпреварващо мисълта, без ретуша на суетата“. 


.
Иван Кирков - Н.Бинев

 

Експонираната в Галерия INTRO и в център „Борис Христов“ колекция от творби на много от значимите имена в изкуството у нас в граници от първите десетилетия на миналия век до съвременността. Тук пристъства символистичната поетика на Иван Милев, могъщият талант на Майстора, дисциплинираната класика на Никола Маринов, елегантния историзъм на Никола Кожухаров, виртуозния сарказъм на Александър Добринов, дискретната еротика на Иван Ненов, модернистичната артистичност на Давид Перец, ироничната мъдрост на Илия Бешков, феноменалната артистичност на Наум Хаджимладенов, романтичната медитативност на Бенчо Обрешков и Никола Танев,  завладяващиата стилистика на Златю Бояджиев, прецизността на Васил Стоилов, нервната графика на Борис Ангелушев, непознатите приказни тушове на Любен Зидаров, естетската интелигентност на Иван Кирков, енигматичната линия на Дечко Узунов, експресиите на Атанас Яранов, а също на опериращите с непосредствената ни съвременност творби на Георги Чапкънов, Иван Георгиев Рембранда, Иван Нинов,  Колю Карамфилов, Андрей Даниел, Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Румен Читов.


.
Ал. Поплилов - Дон Кихот

 

Сред частните столични галерии, а и в страната, INTRO е почти уникална с убедената целенасоченост на своята настояща програма, фокусирана върху стойността и значението на изкуството на рисунката. Горното остава в близка връзка с още един особено важен аспект в ценностната стратификация на тази творческа категория в неговата социализираща и изследователска част – познавателната, може да се каже и образователната. Разбирането и възхищението пред излезлите изпод ръката на значимите художници рисунки и скици, и особено – тяхното важно място в практиката на колекциониране на художествени произведения – открива пред осъзналите го богатствата на алтернативна вселена на делниците ни – онази на артистичността, на таланта и на духовността.

 

Филип Зидаров

 

"РИСУНКАТА - майстори и поколения" в Галерия INTRO, вернисаж - 2 май от 18:30 часа, ул."Цар Самуил" № 28, София

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5428 |02.09.2017 Над 120 майстори ще участват в петнадесетия Панаир в Етъра . 0| 5537 |18.02.2017 За „Майстори“ на Рачо Стоянов . 3| 39805 |30.03.2011 Франсиско Гоя – последният от старите майстори и пръв от модерните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads