Реклама / Ads
0| 5689 |02.08.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Родопчани си искат театъра, канят Рашидов на диспут

.
Отворено писмо до министъра на културата Вежди Рашидов изпратиха група дейци на културата и изкуството в Смолян, съобщава Rodopi news. Поводетът е решението за сливане на родопският театър “Николай Хайтов” с театъра в Пловдив.
 

„Принудени сме категорично да възразим срещу постановлението на Министерския съвет за закриване на Родопския драматичен театър “Николай Хайтов” – единственият държавен културен институт в Смолянска област. Въпреки повсеместните протести Вие поехте риска и отговорността върху себе си, внасяйки в Министерски съвет ненавременния и лошо подготвен проект за реформа в сценичните културни институти. Сега той вече е факт и според него Смолянският театър, отстоящ на 100 км, се “влива” в Пловдивския театър. Сиреч, река Марица се влива в Бяло море и изчезва!”, се казва още в писмото.

Смолянчани предлагат на министър Рашидов заедно с екипа, подготвил реформата, да посетят Смолян, където да се проведе кръгла маса на тема: “Състояние и перспективи за развитие на сценичните и музикални изкуства в Средните Родопи”. Културните дейци настояват да се запознаят в детайли с програмата на културното министерство за осъществяване на реформата: конкретни действия, етапи и крайни резултати от нейното реализиране.

От своя страна домакините са готови да обосноват идеята си за превръщане на Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” – Смолян в Регионален културен център, който в своята база да съвмести и координира дейностите на Младежка театрална школа, Родопски международен театрален колектив, Ансамбъл за народни песни и танци “Родопа”, Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Орфей”, Обединен детски комплекс, Градски духов оркестър.

По думите на хората на изкуството в Смолян обединяването на сродни по задачи и цели сценични и музикални институти ще има двустранен ефект. Първо – ще се улесни финансовата издръжка на предлагания Регионален културен център, като се обединят усилията на Министерството на културата, Община Смолян, дори и на останалите общини от областта. И второ- ще се създадат по-добри условия за работа на тези културни институти, ще се координира и подобри репертоарната им политика за утвърждаване на българщината в Среднородопския край.

Смолянските дейци на изкуството и културата посочват още, че основна причина за засилилото се обезлюдяване на Смолянския край, са не само финансовата криза и безработицата, но и липсата на културна политика, която ощетява задоволяването на духовните потребности на родопчани.

В писмото се посочва още, че според национално проучване на интереса и посещаемостта на държавните театри в 14 български града, възложено от Министерството на културата преди провеждането на реформата в сценичните изкуства, Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” има своята публика.

Данните в извадката от социологическите изследвания на потребителските нагласи отбелязват ДТ Смолян на второ място – с 16% редовна публика, като само театърът в Монтана е по-напред – с 1%.

„Господин Рашидов, нужна е далновидна национална политика във всичко и навсякъде. Веруюто на акад. Николай Хайтов – патрон на Родопския драматичен театър, “Национализмът е моето постоянно агрегатно състояние” е и наш!”. С тези думи на смолянчани завършва отвореното писмо до министъра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5726 |28.07.2010 Творци искат от Каварна 100 000 лева . 3| 6190 |08.07.2010 Рашидов и Борисов заедно на лятно кино днес? . 8| 6152 |08.07.2010 Червените искат 8 млн.лв. за кино и театър . 7| 6897 |25.06.2010 В Операта искат оставката на Калудов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads