Реклама / Ads
3| 16064 |05.10.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Родословно дърво – подарък от Габрово за Дилма Русеф

.
Източник: Дарик-Габрово
Триметрово родословно дърво на 10 поколения от рода Русев ще бъде специален подарък от Регионалния исторически музей в Габрово за президента на Бразилия Дилма Русеф, която е на официално посещение у нас по покана на президента Георги Първанов.
 

  

Родословието обхваща 598 имена от 1735 г. до сега, като е представено на български и английски език.

 

От Регионалния исторически музей разказват, че членовете на рода Русев са разпръснати из цяла България - София, Перник, Сопот, Павликени, Ловеч, Омуртаг, Севлиево, Елена, общо 28 града и 56 села в страната. Част от тях емигрират и трайно се заселват във Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Бразилия. Цялата история на рода Русеви е представена луксозен каталог с подробни данни за членовете на рода и фамилиите, с които той е в роднински връзки.

 

Наследницата Дилма Русеф ще получи и специално рекламно издание, което представя постоянната експозиция "Българските корени на Дилма Русеф".

 

Изложбата показва културни ценности - документи и снимки за историята на рода Русев, които се съхраняват в Регионален исторически музей в Габрово, Централен държавен архив - София, Държавен архив - Габрово, Военноисторически архив - Велико Търново, както и във фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви, а също и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.


"Родът Русев дава на света един президент на Бразилия - Дилма Русеф, един министър на България - генерал Руси Русев, един кмет на Габрово - Христо Русев, заместник-кметове, както и първата жена кмет в България след 9 септември 1944 год.- Петрана Атанасова-Русева Стефанова, която е била кмет на село Миндя", каза Красимира Чолакова от Регионалния исторически музей.

 

Експозицията включва 85 снимки и документи за представители на рода Русев и техните семейства. Посетителите ще могат да видят в оригинал зрелостните свидетелства от Априловска гимназия в Габрово на Петър Русев - бащата на Дилма Русеф, на неговите братя - Руси и Захари, и на сестрите му - Иванка (Вана) и Пия, съхранени в Държавен архив в Габрово.

 

Ще бъде показан и регистърът за кръщение от 1900 г. на габровския храм "Свети Йоан Предтеча", където е отбелязано, че на 2 февруари 1900 г. е кръстен Петър Русев. Кръстница е леля му Пена Русева, която е съпруга на Христо Русев и кмет на Габрово в периода 1897-1898 г.

 

Сред уникатите в изложбата е и актът за раждане на Петър Русев. Показана е извадка за следването му в Юридически факултет на Софийския университет. В експозицията присъстват и три родословни дървета - на рода Стефан и Цана Русеви, на Петър Корнажът и Пия Стоянова и на Досковия род, от който е Пия Стоянова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8031 |05.10.2011 Надя Казакова грабна „Филиграни” в Скопие . 5| 7737 |05.10.2011 US-дистрибутор лапна “Под прикритие” . 0| 5933 |04.10.2011 Удостоиха БГ свещеник с най-високото отличие на МВнР . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads