Реклама / Ads
6| 7437 |25.07.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Русия оплака Висоцки за 29-ти пьт

.
Мемориални тържества по повод смъртта му белязаха този ден
 
Русия си спомня за Владимир Висоцки. Големият актьор, поет и певец си отиде преди 29 години - на 25 юли 1980 г. Сега на мнозина им се струва, че тогава цяла Москва се е стекла за погребението му, макар с официално съобщение за смъртта му нито една медия не се е осмелила да се ангажира. По това време се е състояла лятната Олимпиада. Само над прозорчето на касата на театър Таганка, в който Висоцки до края остана звезда, е била окачена скромна обява: „Умря актьорът Владимир Висоцки”.

Той е роден в Москва на 25 януари 1938 г. Според собственото му свидетелство от песента „Балада за детството” това се е случило в къща на улица „Первая мещанская”. След евакуация на Урал и след пребиваване – заедно с баща му – в Германия, Висцки заживява на Голяма каретна улица. Помните ли песента: „Где твои 17 лет? На Большом каретном...” Там Владимир Семьонович изпял първите си песни пред приятели. Той не веднага усетил, че желае да стане актьор.

След средното училище влиза в московския инженерно-строителен институт, но учил там само 6 месеца. После се запознал с Булат Окуджава, когото наричал свой учител. Тази среща го насочила към актьорското майсторство и сцената.

В края на 60-те Володя постъпва в театъра на Таганка, който става „неговият театър” според собствените му признания. Срещата с изключителния режисьор Юрий Любимов става крайъгълен камък в съдбата му.

Дълги години „Таганка” причинява силно главоболие на кремълските идеолози. Те не можели да преглътнат свободомислието в творчеството на трупата и страхотната й популярност под ръководството на Любимов. Смелият й поглед спрямо съвтеската действителност ги държал на нокти. Висоцки сравнявал театъра „Таганка” с пиратски корсар, с романтичен морски разбойник, който не се дава на отчаянието, на несгодите, на преследвачите. /”Прав был капитан. Еще не вечер”/

Властите започват да гледат под вежди самия Висоцки заради дръзкото му, предизвикателно перо, заради стремителните песни, излизащи от строя на съветското идолопоклонничество, заради дрезгавия, нестандаретн глас, наподобяващ вопъл, вик или ироничен присмех през сълзи. Той изобщо не се връзвал със захаросаните тембри на официозните естрадни кумири.
Владимир става истинска звезда на руския ънъдрграунд и самиздат. Записите и стиховете му се предават от ръка на ръка.

Едва в края на 70-те излизат официално на плочи няколко от най-популярните му песни. Страхотно нашумяват стиховете му с военна и лагерна тематика, придружени от собствените му акомпанименти и дрезгави мелодии в стила на т.нар. блатни песни. Това е стилът на поставените извън закона – заради прегрешения спрямо идеологията и партийно-държавната дисциплина.

Скоро след нашумяването на Висоцки в театъра започват и киноангажиментите му. Най-известната му и любима филмова роля става Жеглов в телевизионния сериал „Мястото на срещата” да не се променя.

Френската актриса Марина Влади влиза в живота му през 1967 г. Висоцки се влюбил в нея докато гледал филма „Вълшебницата”. След няколко години се женят. И за двамата това бил трети брак. Марина Влади остава с него 12 години след невероятни емоционални върхове и падения, поетични вдъхновения и посвещения.

Висоцки е автор на повече от 600 песни и стихотворения, изиграл е повече от 40 роли на сцената и в киното, пропътувал е с концертите си цяла Русия и половината свят.

В последните си години Володя все по-често се обръща към темата за смъртта. Той се отнасял философски към прискърбната тематика. Не можел да се справи със зависимостта си от алкохола, със самоубийствения си темперамент, с чувствителността си и с непоносимостта си към посредствеността.

Той умира едва 42 годишен, на върха на всенародната си популярност.
Сбогуването с Висоцки е отбелязано в книгата на рекордите Гинес като най-мащабното в света.

На погребението му един от отговорните работници на ЦК на комсомола удивено попитал: „Защо се е събрал толкова много народ?!” Един знаменит телевизионер от онова време му отговорил: „Разбирате ли каква е работата? Тези хора слушат Висоцки, а не вас, извинете ме”.
/ Frognews. bg по материали от руски издания/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7329 |23.07.2009 Български филм отива на фестивал в Австралия . 1| 9483 |22.07.2009 Тракийското злато се завърна в България . 7| 8742 |21.07.2009 Чалга-културата - българска специфика . 9| 38434 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads