Реклама / Ads
0| 6329 |25.10.2012 АРТ ДЖУНГЛА

So! Independent започва

.
С филма "Сеанси" ще бъде открит фестивалът за независимо кино
Третото издание на фестивала за независимо кино So!Independent стартира днес, 25 октомври.
 

Програмата включва 45 игрални и документални филми. За първи път е включена категория "Майстори на независимото кино”, обяви Жана Караиванова, инициатор и организатор.

Откриването е днес (25 октомври) от 19:30 в Cinema City, което не се връзва много с концепцията за независимо кино, но пък филма си го бива. Казва се "Сеанси" (реж. Бен Люин) и ни среща с мъж в инвалидна количка, решил да се отърве от девствеността си с помощта на терапевта, свещеника си и професионална секс-учителка (Хелън Хънт), която го отвежда право в Рая. Заснет е по истинската история на журналиста Марк О‘Брайън, който е описал още по-подробно премеждията си в книгата How I Became a Human Being: A Disabled Man‘s Quest for Independence.

Утре ще бъде и прожекцията на "Боби Фишер срещу светa" (Bobby Fischer Against the World).  Това е първата документална биография на ексцентричния гений, който през 60-те и 70-те години на миналия век завладя света с победите си над всички претенденти за титлата световен шампион (Тайманов, Ларсен, Петросян) и особено, когато в разгара на Студената война разгроми в Рейкявик във финалния мач Борис Спаски от СССР.

Редки архивни кадри и интервюта с хора като Хенри Кисинджър, Борис Спаски, Михаил Тал, Гари Каспаров, Михаил Ботвиник, Тигран Петросян, Анатоли Карпов разгръщат тази завладяваща история за неудържимия възход и разрухата на един гений.

С двата крака в паранормалното е "Червена светлина" (реж. Родриго Кортес) за двама доктори, които развенчават телепатици измамници и ловци на духове, като засичат едва доловимите улики на лъжата под формата на червени светлини. Освен Робърт Де Ниро и Килиан Мърфи на екрана се вихри и Сигорни Уийвър, която почти бяхме отписали от холивудската хроника. Но с ролите си тук, в Полицейски участък Рампарт, Лос Анджелис и в "Скандално" (пореден филм за Труман Капоти), които също идват на So Independent, тя, меко казано, ни натрива носа и показва, че я бива не по-малко, отколкото в "Пришълеца" отпреди трийсетина години.

Не пропускай още свежата комедия "Безопасността не е гарантирана" (реж. Колин Тревороу) от продуцентите на "Малката мис Слънчице"; ретро драмата "Албърт Нобс", в която Глен Клоуз се дегизира като мъж; крими комедията "Джак Казиното" с Кевин Спейси като виртуозен комарджия; "Някъде" на София Копола за тегобите на една холивудска звезда; и семейния фарс "Касапница на Полански", в който Джоди Фостър и Кейт Уинслет за малко да си избодат очите.

Фестивалните прожекциите са до 4 ноември в кината "Люмиер", Дома на киното, "Евро Синема", "Синема Сити" и Зала 1 на НДК.

Още заглавията, които ще видите са „Роман Полански: Филмов мемоар” (Roman Polanski: A Film Memoir), реж. Лоран Бозеру, „Жена под влияние” (A Woman Under the Influence), реж. Джон Касаветис, „Стив Джобс: Изгубеното интервю” (Steve Jobs: The Lost Interview), реж. Пол Сен, „Queen: Дните от живота ни” (Queen: Days оf Our Lives), реж. Мат О‘Кейси и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7233 |26.09.2011 Започва Sofia Dance Week . 0| 5521 |10.02.2011 "Берлинале" започва за 61-и път . 0| 5915 |03.01.2011 Започва Националният конкурс за драматургия . 2| 5883 |26.10.2010 Кино фестивалът So!Independent идва в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads