Реклама / Ads
12| 5818 |17.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

SOS за родните библиотеки

.
И тази година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

В нейното пето издание, което се провежда от 17 до 21 май, ще са включат с разнообразни инициативи библиотеките от цялата страната. Техни представители ще имат възможност да споделят проблеми и нови идеи за бъдещето развитие на родните библиотеки.

Организаторите са категорични, че състоянието на библиотеките в България днес не отговаря на реалните потребности и на очакванията на гражданите. От данните, с които Асоциацията разполага, става ясно, че само 17% от българите ползват библиотеки. 18% не са купили нито една нова книга през последните години, а 46% купуват до100 книги годишно. Около 87% не предоставят компютри за ползване на читателите, в почти толкова библиотеки няма автоматизация на библиотечните процеси, а в 43% от сградите на библиотеките нямат интернет връзка. Проблеми има с библиотечните специалисти и тяхната
компютърна грамотност. 70% от библиотеките са разположени в неподходящи помещения - до 100 кв.метра.

По думите на организаторите на инициативата проблемите на българските библиотеки не са проблеми само на библиотекарите, това са проблеми на държавното и местно управление, както и на цялото общество.

Работещите в тази сфера имат и свои идеи, как да бъде подобрено състоянието на библиотеките. Те предлагат следните неотложни мерки:

В законопроекта за изменение и допълнение на Закона за културното наследство библиотеките да намерят своето място като основни хранители на книжовните културни ценности.

Да бъдат предвидени преференциални условия за библиотеките в промените на нормативната база за авторското право и сродните му права с цел защита на обществения интерес при ползването на съвременни форми на съхранение и разпространение на информацията.

Ролята и мястото на училищните библиотеки в образователния процес да бъдат регламентирани в законопроекта за училищното образование.

Тази година съорганизатор на кампанията на Българската библиотечно-информационна асоциация  е Фондация „Америка за България".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 11283 |14.05.2010 "АЗ, БУКИ, ВЕДИ " оживяват в Нощта на музеите . 18| 8435 |14.05.2010 Да помогнем на Петър Гюзелев от „Щурците” . 0| 6721 |14.05.2010 Показват 12 филма на Антониони с реставрирани копия . 9| 37331 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му
Реклама / Ads