Реклама / Ads
65| 8042 |10.02.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Светлана Божилова: СЕМ заприлича на бермудски триъгълник

.
Светлана Божилова
Смятам, че и законът, и СЕМ започват да приличат на бермудски триъгълник, в който потъват неща и никой не знае кой за какво отговаря. Това заяви медийният експерт Светлана Божилова, цитирана от КРОСС.
 

Припомняме, че Божилова внесе жалба във ВАС по повод избора на генерален директор на Българската национална телевизия. В нея тя настоява да бъде обявен изборът на Вяра Анкова за незаконосъобразен, заради ред нарушения на Закона за радиото и телевизията и неспазване на самата процедура за избор на генерален директор, създадена от СЕМ.

Първото заседание по делото започна с фалстарт, заради неявяване на свидетел, който е заинтересован от него.

Вече второ заседание жаблоподавателите настояват да им бъдат предоставени писмени документи, за да констатират редица несъответствия и разминавания при вземането на решения и описването им в съответните документи.

"На вчерашното заседание бяхме поискали, като съдът се съгласи, да представим стенограма от записа на Канал 3 за избор на генерален директор, за да се разбере вън от гласуването, от кога започва мандатът на Вяра Анкова, тъй като в Решението пише едно, в Протокола от същото заседание - друго, а в записа на Канал 3 няма нито едното, нито другото.  Единственото, което се повтаря е, че Вяра Анкова е избрана с 5 гласа. Такова гласуване с пълно единодушие при много силна конкуренция ми прилича на решения от отдавна минали времена. А аргументацията за избора заслужава самостоятелна психоанализа", обяснява Бижилова.

По думите й всичко това поражда много въпроси, свързани със самото административно производство. "Ние констатирахме тези разминавания, предадохме ги на съда и това беше повод да поискаме още документи от СЕМ, свързани с предсрочното прекратяване на мандата на Пръмова. От всички документи, които гледахме в сайта на СЕМ, се оказа за пореден път, че има сериозни разминавания между протоколите и съдържанието на решенията, подписани от председателя на СЕМ. Започвам да се питам как се прилага законът и какви административни практики се спазват. И за себе си съм убедена, че СЕМ е като един бермудски триъгълник", коментира медийният експерт.

Божилова подчерта също, че са поискали от СЕМ и декларациите за наличие или не на конфликт на интереси. Юристите на СЕМ обаче са пледирали да не им бъде разрешавано да ги получат, тъй като това не е пряко свързано с избора на Вяра Анкова. Същото пледирал и прокурорът. Но съдът преценил, че исканията им в голямата си част са основателни и е изискал от СЕМ да предаде оригинали от всички протоколи и решения, свързани с предсрочното прекратяване на мандата на Уляна Пръмова и започването на мандата на Вяра Анкова.

"Ще се възползваме с Люба Кулезич от правото си да изискаме от Комисията за предотвратяване конфликт на интереси в НС, въз основа на вчерашния протокол на ВАС, да разберем дали членове на СЕМ са получавали възнаграждения по време на мандата на Пръмова, когато и самата Вяра Анкова е зам.-председател на бюджетната комисия в БНТ. Следващото заседание ще бъде през април. Има достатъчно време да бъдат направени съответните проверки и разследвания. Много ще се радвам, ако до тогава вече е приключил дебатът за това трябва ли нов закон за обществените медии. Искрено се надявам тези практики и това дело да помогнат, за да се намерят действащи и полезни за българското гражданство механизми - за финансов и програмен контрол над БНТ като обществена медия", каза в заключение Божилова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5525 |10.02.2011 "Берлинале" започва за 61-и път . 5| 5272 |09.02.2011 Фенове на Фюрера атакуват шоу по ТВ7 . 0| 5154 |08.02.2011 Международният филмов свят стяга куфарите за Берлин . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads