Реклама / Ads
4| 7110 |23.07.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Световно оперно събитие пропада заради бюрокрация, наричат организатора антихрист

.
Проектът за сцената на фона на Аладжа манастир Източник: kulturni-novini.info
Пореден културен скандал избухна в България. В разгара на реформите, предизвикали остри дискусии и спорове, стана ясно, че спектакълът „Аида”, който трябваше да се играе в рамките на първия Международен форум на изкуствата „Под звездите” във Варна от 1 август пропада заради бюрократични недоразумения.
 

Екип от авторитетни продуценти, оперни звезди и международни журналисти върнаха билетите си за България месец преди обявения старт на престижното събитие. Това съобщава Мария Донева-Цветкова в сайта kulturni-novini.info.

Проектът на организаторите на фестивала, оперният певец Емил Иванов, актьорът Мариус Донкин и юристът Александър Ралчев щеше да се нареди сред най-значимите оперни събития в Европа, провеждани open air, подобно на тези в Сент Маргаретен, Арена ди Верона, Брегенц Фестспийле и др.

Българският адрес на събитието е уникалният скален манастир „Аладжа манастир” край Варна, където трябваше да бъде изградена мегасцена и монтирани седящи места за над 2000 души. Сцената за над 750 000 евро трябваше да пристигне от Сент Маргаретен тези дни. Звездният състав на постановката включва имена като Марияна Цветкова и Емил Иванов, Катя Литинг, Роберт Хайман, Владимир Браун, аржентинският диригент Тулио Галиардо Варас, режисьорът Едмунд Емге, балетмайсторът на Виенската щатсопера Михаел Кропф и сценографът на „Сент Маргаретен" Манфред Ваба. Загубата е още по-голяма и поради факта, че беше планирано преместването на фестивала „Сент Маргаретен”, с над 200 000 души зрители годишно, от другата година за няколко поредни години във Варна, което вече е невъзможно да стане.

Неиздадено разрешително за строеж се оказа препъни камъкът за грандиозния спектакъл. „Чувствам се смешен и жалък”, заяви Емил Иванов, „и нямам лице да застана пред колегите си, с които участваме в постановки по световните оперни сцени. И съвсем наивно смятах, че една такава идея, която на това отгоре и не търсеше финансиране, защото всичко беше осигурено от частни инвеститори, ще се приеме радушно и сама ще си проправи път. Оказва се, че не само това не беше така, но и бях наречен от уредника на „Аладжа Манастир” „антихрист, който иска да вкара чуждестранна култура и езичество (става въпрос за Верди и „Аида”) на това свято място”.

Като малко утешение може да се приеме, че все пак театралната част на фестивала ще се състои. Тя започва със световната премиера на моноспектакъла на Хана Шигула „Ейлийн Шекспир” на първи август.

Гости на събитието, провеждано под егидата на ЮНЕСКО, са Али Махди, вицепрезидент на Международния театрален институт, Тобиас Бианконе, генерален секретар на АйТиАй, Мохамед Сафет ал-Акхам, президент на форума „Моно драма”, и световноизвестният драматург Ерик-Еманюел Шмит. Във фестивала ще вземат участие актьори от Франция, Македония, България, Германия, Армения и Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5941 |05.03.2010 Оперното чудо - събитие на XX век, "чушкопекът" остана последен . 5| 6392 |29.01.2010 Заради ДПС „Назъм Хикмет” отива на прокурор . 1| 5984 |06.01.2010 Избираме най-значимото политическо събитие . 43| 7679 |04.08.2008 О. Орлинов: Книгите на Солженицин са ценени заради политическия им заряд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads