Реклама / Ads
1| 6349 |01.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Светски шум и звезден блясък от 2009-та

.
Който не е бил на концерта на Мадона у нас може да почне да си разплита чорапите...
За радост на всички нас, българите 2009-та година бе изпълнена с много запомнящи се събития от шоубизнеса, културата и изкуството. Концертите на световни изпълнители у нас бяха изобилие, премиери и изложби също не липсваха.
 

2009 година ни донесе доста бурни емоции и възможността да чуем на живо у нас цял куп талантливи изпълнители.

Очакването за една незабравима концертна година в България, започна още в края на 2008, когато разбрахме, че за втори пореден път у нас ще има концерт на култовата банда Depeche Mode. Вторият им концерт бе насрочен за 18 май, при това – не къде да е, а на националния стадион „Васил Левски”. Битката за билетите бе жестока... Но, уви, тъй очакваното турне на групата Tour Of The Universe 2009, бе отменено малко преди спирката им в България, поради влошено здравословно състояние на фронтмена Дейв Геън. И очакваният, несъстоял се, втори концерт на групата се превърна в най-голямото разочарование на българските й почитатели. За щастие, Дейв Геън вече е по-добре, така че тръпнем в очакване и се надяваме, че 2010 може да доведе Depeche Mode отново в България!



Очакваме обещания концерт на Depeche Mode и през 2010


Със сигурност в светския живот на българите има едно събитие номер едно за 2009-та година и това е концертът на Кралицата на поп музиката – Мадона, която на 29 август събра над 55 000 почитатели на Националния стадион „Васил Левски”. Внушителна сцена с монтирани гигантски букви М, огромни видеостени и множество светлинни ефекти посрещнаха хилядите почитатели на Мадона на столичния стадион. Концертът на Мадона води класацията за най-мащабното събитие в музикалната история на България. Не само, защото на столичния стадион бе построена най-голямата сцена, пристигала някога у нас - с 85 метра дължина, 35 метра дълбочина и почти 40 метра височина. И Грандиозното шоу, спектакъл, зрелище, хепънинг, френетично меле или както и да го наречете бе охранявано от близо 450 души - най-големият брой охранители, ангажирани за концерт у нас до този момент.

„Който пропусна Мадона на живо, трябва действително да си разплете чорапите от яд ... Защото едва ли ще има възможност за поправителен, чието взимане е задължителна заверка в документите на общата ти шоу култура! Каквато и там музика да слушаш...”, написа музикалният журналист Ивайло Кицов веднага след концерта на Мадж у нас.

Една друга световна звезда, доста различна от Мадона, но с много почитатели по света, донесе много стил, финес и страст на 12 юни в София. Руса, красива и неземно талантлива, обичана в цял свят, фантастичната Патрисия Каас покори и българската публика. Французойка до мозъка на костите си, мадмоазел Каас представи в зала 1 на НДК невероятно изпипан в детайли спектакъл и показа класика и изисканост, каквито рядко може да се видят. За тези, които имаха сетива да го усетят и да се насладят.



Уникален кабаре-спектакъл представи Патрисия Каас в София

През 2009 у нас дойдоха и изнесоха концерти и рокерите ZZ Top, главозамайващата Мейси Грей, Кели Роуланд, Джими Съмървил, Айс Кюб, Кени Джи. Spirit of Burgas разлюля Черноморието с Faith No More, Бони М, Таря Турунен, Moonspell - Лимп Бизкит също бяха сред изпълнителите, които легитимираха страната ни като достойна музикална дестинация.

Летният музикален фестивал в софийската Борисова градина Park Life Fest с хедлайнери като Трики и Лемб също се превърна в едно от запомнящите се събития за 2009 г., което всеки присъствал не би имал нищо против да преживее отново. Дано го има и през 2010 г.

Ред юбилеи белязаха годината – рок-бунтарката Милена роди бебе и отбеляза 25 години на сцената, за мъжа на 60 години пя Стефан Димитров в 3-часов концерт, Тодор Колев направи спектакъл „100 години Тодор Колев”, а Силви Вартан пя отново в България.

През 2009-та 25-годишнина отпразнуваха празниците на изкуствата „Аполония”, а БНТ чества 50 години от създаването си.

Драматизъм предизвика и поредното издание на конкурса Мис България. Пернишката блондинка Антония Първанова предизвика оплюване и критикуване, спечелвайки титлата със съмнително SMS-гласуване.

За първи път през 2009-та България стана домакин на известния конкурс за професионални модели (жени и мъже) Best Model of the World. 122 от най-добрите модели в света, изключително красиви мъже и жени, от 75 страни посетиха София, за да премерят сили в 22 издание на престижния конкурс, извоювал през годините славата си на едно от високо рейтинговите събития в света на модата.



Конкурсът Best Model of the World се проведе за първи път в България

Аиша Дико от африканската държава Мали и Еркан Мерик от южната ни съседка Турция спечелиха тазгодишния конкурс "Бест модел ъф дъ уърлд" (Best Model of the World), състоял се на 11 декември 2009, в София. България спечели награда в лицето на Диана Иванчева, обявена за най-добър фотомодел заедно с колегата й Флориан Алфано от Монако.

При националните костюми се отличиха представителката на Макао и моделът от Тайван, чието сценично облекло бе обшито с... компактдискове.Отличия в другите категории и като подгласници на победителите заслужиха участници от Ливан, Израел, Бразилия и Турция.Първи подгласници на победителите символично станаха представителят на Сърбия и участничката от Косово.

Всяка година конкурсът има различна тема, а на 22-рото му издание, водещият мотив беше "Полет" по хореография на Тамер Куртер и Алекс Лии.

Димитър Бербатов стана Мъж на годината 2009. Капитанът на националния ни отбор по футбол и звезда на "Манчестър Юнайтед" успя да оглави класацията от втори опит. Футболистът беше сред номинираните и в края на миналата година, но тогава се размина с отличието. Този път Бербо бе предпочетен пред другия спортист сред номинираните - боксьора Детелин Далаклиев и пред политика в класацията - министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. 5443 българи гласуваха за Димитър Бербатов.



Димитър Бербатов бе избран за мъж на 2009-та година

Сред арт събитията на 2009 година, особено внимание заслужават мащабните проекти Sofia Design-Dance-Architecture week, които успяха да предизвикат сериозно раздвижване на духовете в градската среда и в културния живот на столицата. Свежи лица, интересни идеи, интелигентни решения и дизайнерски хрумвания можаха да видят столичани, затова ще ги очакват с любопитство и през тази година.



През 2009-та София се сдоби с Музей на модерното изкуство

През 2009 се появиха и нови, алтернативни места за изкуство. Освен новите арт пространства the fridge, галерия „Индустриална” и „Склада”, на столичната улица Оборище през декември отвори врати и Софийски музей на модерното изкуство (The Museum Gallery of Modern Art). Впечатляваща изложба с оригинални литографии и картини на световни артисти като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Марк Шагал, Анди Уорхол населиха новата арт територия за ценители в центъра на София. Амбицията на собствениците е да провокират арт колекционерите у нас и да запалят нови такива, както и да привлекат ценители на стойностното изкуство от Югоизточна Европа. Дали ще успеят в мисията си, предстои да видим през 2010 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7704 |30.12.2009 БГ радио подреди 1000 хита на родната музика . 5| 7581 |31.12.2009 На Сурва българите сбъдват мечтите си . 6| 7178 |30.12.2009 Художничка лекува бездуховието с библейска живопис . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads