Реклама / Ads
19| 10147 |20.07.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Тато скрил „упадъчен” свой портрет, Вежди го вади

.
За първи път народът ще види уникалната картина на Златю Бояджиев, изложена в Музея на тоталитарното изкуство, който Вежди Рашидов ще открие през септември
 
Уникален портрет на Тодор Живков, лежал скрит по заповед на Първия дълги години в складовете на бившия Партиен дом, ще стане достояние на народа през септември. Той е част от изложението в Музея на тоталитарното изкуство, чието откриване усърдно подготвя министърът на културата Вежди Рашидов.

Картината е открита преди две години в складовете на Партийния дом от изкуствоведката Бисера Йосифова. Портретът е нарисуван от Златю Бояджиев в Париж през 1972 г. Великият художник си отмъщава на Тато, който го унижава да го рисува по поръчка в столицата на световната живопис и култура. Вероятно възложената подмазваческа поръчка идвала или от бившия културен център, или от посолството ни във Франция.

Особено интересен е перчемът на соцвожда, който е помпозен и лакиран. Главата на бившия първи пък е изключително несъразмерна и огромна, в което визуално е закодирано посланието, че Живков е човек с отклонения. Вместо очаквания соцреализъм, от портрета лъхало на модерно изкуство и упадъчно западно културно влияние. Бивши партийни дейци твърдят, че в началото Живков уж си харесал портрета, но след това цивилни художници и интелектуалци от обкръжението му подсказали жестоката истина и той моментално наредил картината да бъде поставена под ключ в мазето на Партийния дом.
Разхвърляни скулптури и картини, работници, които бачкат яко в жегите под зоркия поглед на Вежди Рашидов, който се разхожда между петолъчката на Партийния дом и портретите на Живков, Брежнев и Сталин.



Така заварваме сградата до КАТ, която между 20 и 30 септември официално ще се превърне в музей на тоталитаризма. „Здравейте, момчета, заповядайте и снимайте!”, посреща ни Вежди с пура в ръка. Министърът на културата започна да ни показва какви уникални произведения от времето на социализма е успял да изрови с екипа си от мазетата на Националния исторически музей, от бившия Партиен дом, от читалища в Сливен, Сопот и куп други градове от цялата страна.

Министър Рашидов съжалява, че в музея не могат да влязат негови творби тъй като „си е отварял устата” по времето на социализма и не са му разрешавали да твори. Той уточни, че благодарение на новото съоръжение ще спестява на държавата по 4 млн. годишно. „Тази сграда става второ Министерство на културата. В нея ще влязат 106 организации и ведомства, за които в момента държавата плаща наеми. Изчислил съм, че за по-малко от година ще избия парите, които ще дадем в размер на 3 млн. лв. за строежа на музея”, категоричен е Рашидов. Министърът дори е обещал зала в новата сграда на ансамбъл „Филип Кутев. Помещението е с височина 10 метра с една от най-добрите акустики у нас.

Васил Василев
снимки: Стефан Димитров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6835 |28.06.2011 Кристо, опаковай Лувъра на Вежди преди да е построен . 31| 11622 |08.05.2011 Хр. Друмев: Вежди, на колене те моля, не давай парите на НДК да изчезнат! . 14| 7144 |26.04.2011 Вежди Рашидов: Само за тоалетните на Бузлуджа не съм отговарял! . 19| 6362 |09.12.2010 Кинаджии искат Вежди-Гафа да си ходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads