Реклама / Ads
0| 3848 |14.03.2022 АРТ ДЖУНГЛА

ТРИ – пиеса, в която отрязъци от време се преплитат, за да сглобят пъзела на няколко живота

.
Гласовете в хорските глави имат ли образ? Той смее ли се, дава ли съвети? ТРИ е пиеса за вътрешното дете, което винаги ще шепне в ухото на слушащия. Отрязъци от време се преплитат, за да сглобят пъзела на няколко живота. Представление, което разказва историята на Йожи, говори за скритите в чекмеджета гледни точки и за едно бъбриво същество.
 

Основната тема в пиесата ТРИ е тази за общите спомени и различния им прочит. От колко ъгли може да се наблюдава едно и също събитие и какъв отпечатък оставя то в животите на участващите? Колко истини могат да виреят симултанно? Разказите на героите се случват едновременно, а зрителят избира кой е най-правдоподобен. Във всяка семейна среда фигурират въпроси табу. С развитието и създаването на театралното представление, в което наблягаме на темата за общия изкривен от времето спомен, очакваме да накараме зрителите да се припознаят или напълно да отхвърлят своите собствени сходни ситуации. И в двата случая изходът е един – размисъл.

 

“Чудя се колко ли истини може да има в едно семейство? И кое определя истинността на спомена – достоверността на фактите или чувството и болката, които е оставил? ТРИ е пиеса за индивидуалния прочит на общите спомени, за личната истина, за нюансите в цвета на собствената болка. ТРИ е история за безкрайната и безначалната вина, която ни завихря в безпощадна центрофуга, но най-вече е история за прошката. Защото, щом всичко друго е изчезнало – любов, надежда, мир, спасение – пак само опитът за прошка би могъл да намери и утеши детето вътре в нас”, споделя режисьорът Мила Люцканова.

 

Ето и кой стои зад реализацията на пиесата ТРИ:

 

Драматург (дебютен спектакъл):

 

Александра Станишева е изучавала история на изкуството, антропология, фотография, проза и драматургия в България и Франция. В момента завършва магистратура визуална антропология. Има публикувани текстове в списанията „Текстил“ и „Й кратко“, както и в онлайн издание за фантастика, култура и футурология „ShadowDance”. ТРИ е първата й пиеса.

 

Режисьор (дебютен спектакъл):

 

Мила Люцканова е завършила актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ. Участва в спектакли на Народен театър “Иван Вазов”, Театър 199, ТР Сфумато, Драматичен театър Пловдив, както и в независими постановки. Получава награда ИКАР в категория Дебют за спектакъла “Сестри Палавееви” на ДТ Пловдив. От 2016-та е един от организаторите на първия в България Международен студентски театрален фестивал - МСТФ “Данаил Чирпански”.

 

Сценография, визуална среда, графичен дизайн, костюми:

 

Цвета Богданова завършва магистратура дигитални изкуства в НХА и бакалавър сценография в НХА и НБУ. Занимава се с проектиране и реализация на сценографски проекти, визуални концепции, анимация и мултимедия. Създава мултимедия за оперите „Отело“, „Фауст”, „Евгений Онегин“ в Русенска опера. Сред последните й постановки, по които работи са “Свекърва” на Бойко Богданов и оперетата “По покривите на Париж”.

 

Звукова среда:

 

Юлиан Стоичков - Julski е саксофонист, продуцент, бийтмейкър и тоноператор. Занимава се с музикален софтуер, което постепенно развива интереса му към свирене и на различни инструменти, като китара, бас, клавири, саксофон, флейта и др. Работата като тоноператор в Народен Театър „Иван Вазов“ засилва търсенията му към създаване на музика и звукова среда за представления и филми.

 

In memoriam)

В спектакъла са използвани авторски модели на Мария Шиндарова

 

Мария Шиндарова (1954-2021) е завършила Софийския университет със специалност българска филология и философия. Занимавала се е с дизайн и изработка на авторски облекла от 1986 до 2019, първоначално със самостоятелни изложби и ревюта в СБХ, Дом на киното, Киноцентъра и други, а по-късно чрез дейността си в собствено ателие-магазин.

 

Участват актьорите:

 

Спартак Апостолов, студент в НАТФИЗ в четвърти курс. Занимава се с актьорско майсторство от трети клас. През 2021 участва в постановката „Бесове” на проф. Снежина Танковска (1951-2020) и в “Доброто на страната ни” в Театър НАТФИЗ.

 

София Иванова Джустрова, понастоящем студент по актьорство за драматичен театър в класа на Снежина Танковска. През 2021 участва в постановката „Бесове” и “Актьори срещу поети” в ТР Сфумато.

 

Луизабел Николова завършва НАТФИЗ през 2015 г. със специалност актьорство за драматичен театър в класа на проф. Атанас Атанасов. От 2016 г. е част от трупата на Театър Българска армия. Участва в постановките: “Маркиз дьо Сад”, “Жена без значение”, “Албена”.

 

Иван Панайотов е актьор с тринадесет годишен опит в киното и театъра. Завършва НАТФИЗ актьорско майсторство за драматичен театър и актьорско майсторство за куклен театър. Сред театралните му участия са: “На масата”, "Вик за любов", “Народен представител”, "Кавказкият тебеширен кръг" и др.

 

Премиерата на ТРИ е на 28 март 2022 от 19.30 в Национален студентски дом, гр. София.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4631 |17.02.2022 „Българознайко“ – първата българска детска книга, която излетя в Космоса . 0| 6274 |28.08.2020 Графити артистът КОТК пред Фрог: Обичам да променям средата, в която живея, към по-добро . 1| 9273 |13.03.2017 Вижте песента на Кристиан Костов, с която ще ни представи на Евровизия 2017 . 0| 5836 |15.02.2017 Филм за историята, която все още живее в нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads