Реклама / Ads
0| 12345 |21.12.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Трио “Русев, Салк, Розанова” – удоволствие за ценители

.
Трио "Русев, Салк, Розанова"
На 22 декември, от 19:30 ч, в зала “България” можете да слушате виртуозното, инструментално трио за камерна музика: “Русев, Салк, Розанова”, в рамките на цикъла “Концертмайсторите”, организиран от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио.
 

Програмата на триото включва шедьоврите на камерната музика: Ф. Менделсон – Бартолди: Клавирно трио № 1 и А. Дворжак: Клавирно трио в ми минор оп. 90, „Думки”.

През 1998 пианистката Елена Розанова, цигуларят Светлин Русев и виолончелиста Андрей Мелик, създават клавирно трио „Рахманинов”. През 1999 се явяват на престижния международен конкурс за камерна музика в Мелбърн, Австралия. Там печелят награда за най-добро изпълнение на съвременна музика. Следват множество концерти на различни европейски фестивали. Триото впечатлява публиката със своите виртуозни изпълнения и невероятен артистизъм. През януари 2005 Франсоа Салк заема мястото на Андрей Мелик, поради заетостта му в Германия. Триото променя името си на Русев, Салк, Розанова.

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст и през 1991-ва постъпва във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. През 1994 журито на фестивала на Висшата национална консерватория за музика и танц единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Носител е на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и големият международен конкурс М. Лонг – Ж. Тибо. През 2001 е награден с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен музикален конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата Мидем в Кан през 2000 е определен за класическо откровение на aсоциацията Адами. Солист е на редица оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, работи с диригенти от класата на Л. Флайшер, Й. Менухин, Ю. Тояма, М. Яновски, Р. Лепърд, Д. Акселрод, Ари ван Беек, Ф. К. Рот, Ж. Ж. Канторов, Мунг-Вун Чунг.

Светлин Русев е удостоен с наградата Музикант на годината и със специалната награда Кристална лира за големите си постижения през сезон 2006 – 2007. От септември 2008 е професор по цигулка във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. През 2009 издава нов диск отново с Елена Розанова с творби от френските композитори Е. Изаи, Ц. Франк и К. Сен-Санс.

Франсоа Салк е признат за един от най-впечатляващите челисти от своята генерация. Завършва Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж и става магистър по музика в Университета в Йейл – САЩ. Носител е на престижни награди от международни конкурси; на шест първи награди от международни конкурси в САЩ, на I награда от международния конкурс Hommage to Paul Tortelier and Maurice Gendron и на наградата Пиер Фурние. Свирил е като солист в камерни формации в над 40 страни. Бил е солист на Мюнхенския радиооркестър, Радиооркестъра на Романска Швейцария, Московския камерен оркестър, Санкт-Петербургската Камерата, Балтийския камерен оркестър, Филхармоничния оркестър на Монако, Берлинската филхармония и на редица френски оркестри. Основава Парижки виолончелов ансамбъл, в който все още е главен солист, а в продължение на 5 години е член на световноизвестния френски струнен квартет Изаи, с които изнася над 400 концерта и записва 7 компактдиска. В момента Франсоа Салк е преподавател във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж.

Елена Розанова е възпитаничка на училището за надарени деца Гнесини и Московската консерватория П. Й. Чайковски. Още през периода на своето обучение печели награди от големи международни конкурси, сред които М. Лонг и Ж. Тибо в Париж и международния конкурс в Ротердам. Отличена е и като лауреат на фондация Cziffra. Професионалната си кариера изгражда като солист на Националния оркестър на Франция, Кралската филхармония на Фландрия, Оркестъра на зала Бетовен в Бон, Новосибирския симфоничен оркестър, Камерата – Санкт Петербург и др. Участва многократно във фестивали за камерна музика в Шлезвиг – Холщайн, Портогруаро, Каринтийския летен фестивал и др. Изнася рецитали на фестивала на Френското радио в Монпелие и на международния фестивал в La Roque d’Antheron. С името на Елена Розанова е свързано и създаденото през 1998 клавирно трио Рахманинов, с което печели награда за камерна музика в Мелбърн–Австралия, през 1999. Впечатляваща е и нейната звукозаписна дейност за белгийската фирма RCP и Harmonia Mundi. За един от своите записи за Harmonia Mundi тя печели награда Choc de la Musique, на френското списание Le Monde de la Musique, а за издадения през 2001 диск получава наградата на немското списание Fono forum. През 2005 заедно със Светлин Русе записват компактдиск с творби на класика на българската музика Панчо Владигеров, а през 2009 издават нов диск с творби от френските композитори Е. Изаи, Ц. Франк и К. Сен-Санс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6051 |19.12.2009 BG филм с 25-та награда . 0| 6345 |18.12.2009 Концерт на Нова Генерация, Ревю и приятели за Коледа . 25| 12169 |17.12.2009 „Тайните на телевизията” на Кеворк – изпитание на чувствата . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads