Реклама / Ads

0| 3065 |07.09.2021 АРТ ДЖУНГЛА

3D утопични светове създават художници на русенския кей

.
По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ на кея в Русе стартира фестивалът 3D STREET ART. Темата на петото му издание е „Утопични светове“ и ще даде възможност на творците да представят своите идеи за красивия свят на настоящето и бъдещето.

Във фестивала ще вземат участие петима художници - специалните гости Азис Елгард от Германия и Миливой Костич от Сърбия, както и познатите на Русе Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева. Заедно те ще представят пет интерактивни триизмерни творби, три от които ще са на две равнини, а две - на една равнина. Произведенията ще са готови до 10 септември и ще останат изложени на Кея до късна есен.

 

3D STREET ART се реализира с партньорството на фирма „Оргахим“, която по време на събитието ще има специално участие. Партньор по проекта е и фирма „Строително оборудване“.

 

Провеждането на събитието е съгласувано с РЗИ – Русе и ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19. Организаторите призовават зрителите да спазват дистанция, да носят маски и да ползват дезинфектанти.

 

Азис Елгард е на 39 години, от марокански произход, но от години живее в Германия. Семейството му активно се занимава с изкуство – баща му е скулптор, а майка му изработва прочутите марокански килими. Рисува от малък, но никога не е учил изобразително изкуство. Преди години се впечатлява от техниката  на триизмерните картини и решава да я усвои. През 2011 година за първи път участва във фестивал на триизмерното изкуство в Италия и оттогава не спира да работи само в тази посока.

 

Миливой Костич с артистичен псевдоним Коле е на 50 години от Сърбия. Той е първият 3D сръбски художник на уличната живопис. Завършил е Академията за изящни изкуства в Нови Сад, Сърбия. Член е на "ULUS" (Общество за художници от Сърбия), "USUS" (Асоциация на комиксите от Сърбия) и много други културни и художествени организации. Костич има множество награди, автор е и на книги.

 

GIART обединява идеите и художествените умения на три момичета - Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова от Велико Търново и Нина Ковачева от Русе. Те са сред първите и водещи имена в сферата на триизмерното улично изкуство у нас. Основна цел на художничките е популяризирането на това изкуство в България, както и насърчаването на млади автори, работещи в тази сфера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4385 |08.03.2019 Създават сериал по “Сто години самота” на Маркес . 1| 8562 |15.07.2017 Пресъздават „Междузвездни войни” в паркове на „Дисни” . 11| 6935 |07.10.2015 Вацлав Хавел: Множат се хората, които не създават ценности . 2| 5194 |16.12.2014 Райна Кабаиванска: Културата в световен мащаб е забравена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ