Реклама / Ads
7| 5660 |06.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

“Зад кадър” успя да пребори Зала 1

.
Част от екипа на филма на сцената след прожекцията Източник: Studio Fo
Българският филм на Светослав Овчаров, който снощи откри 14-то издание на София Филм Фест, успя да напълни залата с български зрители, които останаха до самия край на прожекцията.
 

„Държавна сигурност е само катализатор на събитията, но това, което мен ме занимава е разказът за съдбата на българската интелигенция”, сподели на днешната пресконференция режисьорът на „Зад кадър” Светльо Овчаров. „Вълнува ме съдбата на българската интелигенция такава, каквато я познавам аз и такава, каквато е сега. А тя не се е променила много – изпълнена е с нерешителност, със страх и няма ясна цел. И това е много тъжно, защото именно интелигенцията носи духа на една нация.


"Всъщност всичко във филма се случва спокойно, леко, почти без заплаха и същевременно това е най-ужасното и много по-опасното,че почти без съпротивление хората в този филм плюят на достойнството си и предават най-ценните неща, за които биха могли да се хванат в живота си – семейство, дете, любов, кариера – някъде на свободно място, почти без заплаха, почти без натиск, сред една бумащина, сред едни уважителни и любезни взаимоотношения между ченге и интелигент", каза актрисата Касиел Ноа Ашер на пресконференцията. "И това нещо не е свършило, то продължава в момента и определя битието на децата ни, тяхната несвобода и тяхната невъзможност да направят избор – за мен това е голямата ценност на този филм," убедена е Ноа Ашер.

Филмът, който откри 14-ия София Филм Фест е поредната творба на режисьора и сценарист Светослав Овчаров – „Зад кадър”. Заснет в София и Берлин от оператора Рали Ралчев през 2009 г., филмът е дело на Гала Филм и Омега филмс в копродукция с БНТ.

Зад кадър на живота на един човек на изкуството в края на 70-те години на миналия век в България стоят любовта, страхът и много компромиси. Човекът от реалния живот, по чиято съдба е заснета историята е операторът Христо Тотев, а в киноразказа ролята е поверена на актьора Иван Бърнев. Той се превъплъщава в образа на оператора Антон Кръстев, оказал се разделен със съпругата си Диана ( Касиел Ноа Ашер) от Желязната завеса – тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е остава в България. Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа - снима с най-добрия режисьор, част от партийната върхушка. Служителите на Държавна сигурност педантично наблюдават оператора. Телефонните разговори на семейството се подслушват, писмата им се отварят. Близките му отношения с хората от властта го правят още по-подозрителен. Тайните служби смразяват отношенията в семейството. Чувствата между съпрузите преминават през любов, отчуждение и омраза. Когато могъщите партийни покровители на Антон рухват, той загубва всичко, което е обичал – семейството си, работата си, смисъла на живота си: да бъде Операторът.

Трийсет години по-късно операторът снима историята на собствения си живот. Онези, които са го преследвали навремето, днес режисират филма.

В „Зад кадър” в запомнящи роли играят и актьорите Красимир Доков, Валентин Ганев, Гергана Плетньова, Цветана Манева и др.

14-ият София Филм Фест продължава до 14 март 2010 в София с допълнителна програма от 15 до 25 март в София. За първи път освен традиционните издания в Бургас и Пловдив фестивалът ще посети още над 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово и други. Програмата съдържа над 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма. Те са представени в обновената тематична структура на фестивала.

Тази година фестивалът има Фокус върху българското кино. Това е съвсем естествено, имайки предвид, че 2010 е определена за Година на българското кино и след включването на български филм сред деветте претендента за чуждоезичен “Оскар”, което поставя киното ни в съвсем нова светлина по света и у нас.

Българските зрители ще имат възможност да гледат две големи програми: Ново българско кино (игрално, документално и късометражно) и Българското игрално кино на десетилетието – специална програма от над 30 филма, които ще бъдат показвани през цялата година в Дома на киното като част от рубриката „София Филм Фест за учащи”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6822 |05.03.2010 Стартира турнето на Миро и "Ангел си ти" . 0| 11729 |05.03.2010 “Войната е опиат” срещу “Аватар” – развръзката наближава . 3| 5928 |05.03.2010 Оперното чудо - събитие на XX век, "чушкопекът" остана последен . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads