Реклама / Ads
0| 5564 |13.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Задава се силна година за българското кино

.
Александър Донев вярва в успеха на бг киното през 2010г. Източник: Вяра Йовева
По случай 13 януари – професионалния празник на работещите в българското кино – “Национален филмов център” организира публично представяне на най-нови български игрални и документални филми, които са в процес на довършване и ще излязат на голям екран през 2010 година.
 
Събитието ще се състои тази вечер от 18.30 часа в Дома на киното, където в присъствие на част от създателите им ще бъдат показани кратки видео презентации на 14 игрални и 5 документални филми.

3 януари е обявен за ден на българското кино с решение на Министерски съвет от 27 декември 2005 г.. Изборът на датата води началото си от деня, на който през 1915 г. се е състояла премиерата на първия български игрален филм - "Българан е галант" на режисьора Васил Гендов.

Освен, че 13 януари е ден на бг киното, 2010 година ще бъде “Година на българското кино”. Това стана ясно днес на пресконференцията за успеха и бъдещето на бг киното.

“През 2010 година планираме поредица от събития, които ще се опитат да поставят българското кино в центъра на българския интерес”, каза директорът на НФЦ Александър Донев на пресконференцията, състояла се по повод Деня на киното ни.

Първото от поредицата събития за бг киното ни е големият акцент върху българското кино в програмата на предстоящия 14-ти София Филм Фест ( 5-15 март 2010 г.). Второто събитие е връчване на Националните награди за кино, за първи път избрани от Българска кино академия, което е планирано да се случи в началото на лятото по време на ежегодния фестивал на Европейските копродукции. Трето и четвъртото събитие, са съответно традиционните вече фестивали за български игрален и документален филм – Златна Роза (Варна) и Златен Ритон (Пловдив).




Frognews.bg
припомня, че още през лятото бе обявено, че националните годишни награди за българско кино ще бъдат връчвани от Българска филмова академия. Инициатори са директорът на Националния филмов център (НФЦ) Александър Донев и председателят на СБФД Иван Павлов с подкрепата на директора на "София филм фест" (СФФ) - Стефан Китанов.

“През последните 10 години българското кино извървя един доста успешен път”, каза директорът на СФФ Стефан Китанов и обяви, че е дошло време за равносметка. Според него едни от най-успешните филми за 2009 г, които продължават триумфалния си път са:  “Дзифт”, “Източни пиеси” и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, които продължават с фестивалните с победи и награди.

Именно тези 3 филма са избрани да представят новото бг кино със свои прожекции в Дом на киното днес.

На днешната пресконференция стана ясно също така, че държавната субсидия за кино за 2010 г. е 10,1 млн. лв.. Но премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов са уверили българските кино професионалисти, че в зависимост от приходите в бюджета през втората половина на годината могат да бъдат дадени допълнителни средства и така сумата да достигне първоначално предвидените в Закона за филмовата индустрия 18 милиона лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 14092 |02.01.2010 Една година по стъпките на българското кино . 10| 11755 |29.12.2009 Забавление "умри от скука" предлагат родните тв по Нова година . 0| 5859 |06.12.2009 Българското mini кино в битка за приза Jameson . 0| 8890 |20.10.2009 Задава се хитова КИНОМАНИЯ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads