Реклама / Ads
1| 5507 |01.12.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Започва петият пореден Гей-енд-лесбиън фест

.
Kадър от филма
Днес в 18.00ч. ще бъде открит петия поред Гей&лесбиън фест (или вече по-познат като ЛГБТ Арт Фест) в Червената къща за култура и дебат, на ул. Любен Каравелов №15.
 

Тази година организаторите на 5-ти Гей & Лесбиън фестивал в София предлагат още по-интересна и по-наситена програма, която включва филми, изложби, литературни прояви, дискусия, семинар за журналисти и т.н.

Целите на фестивала са да допринесе за социално-културната интеграция на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуален, транссексуален) хората като запознае широката публика с ЛГБТ темите, представени чрез изкуството. Друга цел на фестивала е да запознае членовете на самата ЛГБТ общност с ЛГБТ културата, която се развива на местно и международно ниво.

Фокусът на тазгодишния фестивал е „Куиър изкуство в Централна и Източна Европа”. За първи път в историята на феста на 3-ти декември се организира и дискусия на тема „Куиър изкуство в Централна и Източна Европа - между изкуство и активизъм” с участието на Томек Китлински и Павел Лесковиц (Полша), Велимир Жерновски (Македония), Нора Хорват (Унгария), Станимир Панайотов (България) и др. В дискусията, която ще се проведе на 3 декември (четвъртък) от 15.00 ч. в зала „Пеша Николова”, в Червената къща за култура и дебат с късометражен филм ще се анализира играта между половете в един революционен дух.

Дискусията е посветена на изкуството като форма на активизъм или т.нар. „артивизъм” – новозараждаща се форма на политическо изразяване чрез изкуството. „Артивизмът” е шанс за авторите да изразят чрез творбите политически идеи, например като тези за гей правата, които традиционно се възприемат трудно в по-консервативните общества.

Програмата включва изложба живопис и рисувано дърво с участието на Мирела Караджова, Силвия Павлова, Сияна Карапанова и Ясен Згуровски, както и литературно четене с участието на Юлия Георгиева, Бистра Величкова, Стоян Радулов, Станимир Панайотов, Емил Христов, Мартин Златев и др. и с прякото включване от САЩ на Николай Атанасов, автор на книгата „Органични форми”. Актуални въпроси за медиите и ЛГБТ поставя семинарът „Полтически коректното говорене за ЛГБТ в медиите” с участието на журналисти и ЛГБТ активисти, който ще се проведе на 2 декември (сряда) от 14.00 ч. в зала „Пеша Николова”, в Червената къща за култура и дебат.

Целта на семинара е да скъси дистанцията в диалога между двете страни и да бъде в помощ на журналистите в употребата на политически коректен език спрямо ЛГБТ общността.

Тази година в силната филмова програма на фестивала в София се показват 12 филма от различни национални кинематографии. За първи път фестивалът предлага толкова богата и разнообразна филмова програма. Официалното откриване е на 1 декември от 20.30 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща” с най-добрия гей филм за 2009-та „Един британец в Ню Йорк”. Филмът е удостоен с наградата „Теди” от фестивала в Берлин, а в главната роля е един от титаните на британското кино Джон Хърт, който се превъплъщава в ролята на популярния гей писател Куентин Крисп. В програмата на фестивала е още един носител на „Теди” за най-добър гей филм – „Съзряването на Максимо Оливерос”. Историята на симпатичния хлапак Макси е най-награждаваният филм в историята на Филипините. Един от фаворитите на гей фестивалите по света – „Ако светът беше в краката ми”, има своята премиера за България по време на 5-я Гей & лесбиън фест. Режисьорът Том Густафсон представя една съвременна екранизация на Шексиповата комедия „Сън в лятна нощ”. Филмът е с награда за най-добър филм от фестивалите в Индианаполис, Тампа и Нашвил, наградата на публиката във Флорида и Торонто и награда на журито в Сиатъл и Лос Анджелис. Хладен скандинавски хумор представя исландската комедия „Единадесет открити мъже”. Капитанът на местен футболен отбор е уволнен след като съотборниците му разбират, че е гей, но той не се отказва и създава професионален футболен клуб с гей играчи. Два от най-провокативните гей проекта имат своята българска премиера по време на 5-ти Гей & Лесбиън фестивал – “Fucking Different Tel Aviv” и “Fucking Different Berlin”. Различни режисьори представят свои гледни точки за гей обществото в двата мегаполиса Берлин и Тел Авив. Фаворитът на Кан Апичатпонг Уирасетакул се включва във фестивала с мистичния шедьовър „Тропическа епидемия”. Освен наградата за режисура от фестивала в Кан, филмът е носител и на наградата за най-добър филм от фестивалите в Торино, Сао Пауло и Сингапур. Най-силният дебют в американското независимо кино за последното десетилетие „L.I.E. – Магистралата към Лонг Айлънд” също е част от програмата на 5-ти Гей & Лесбиън фестивал. Филмът е носител на 2 награди „Независим дух” – за дебют и за продуцент и с номинации в 5 категории, включително във водещите за „Най-добър филм” и „Най-добър режисьор”. Премиера за България има най-гледаният филм в Мексико „Живот на улицата”, които е носител на цели 11 награди на мексиканската филмова академия „Сребърен Ариел”. Лентата представя потресаващи гледки от подземния живот на Мексико сити и неговите обитатели. Културното многообразие на фестивала се допълва от турския „Девет” на режисьора Юмит Юнал, познат на българската публика от хитовия „Истанбулски приказки” и изтънчения „Киносалон за забранени филми”, който ни допуска да надникнем зад завесите на едно кино за порно филми в Париж и да се запознаем с хората, които работят и гледат филми там.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6020 |30.11.2009 "Дни на предизвикателствата" ви очакват в София . 0| 6907 |30.11.2009 "Коледария" ще радва софиянци . 1| 5742 |29.11.2009 Български филм грабна 2 награди в Италия . 9| 38646 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads