Реклама / Ads
1| 3303 |01.08.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Заслужено: Лили Иванова и Цветана Манева стават почетни граждани на Варна

.
Лили Иванова и Цветана Манева стават почетни граждани на Варна
Осем предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени от комисията „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна.

С пълно единодушие съветниците подкрепиха номинацията на старши инспектор Върбан Петков за героичната му постъпка – спасяване на повече от 40 пътници от движещ се с висока скорост горящ влак при произшествие, възникнало край гара Каспичан късно вечерта на 3 ноември 2022 г.

 

Одобрено бе и предложението за удостояване на Борис Калинков, автор на 25 книги, 11 от които са посветени на Варна, за приноса му в националната култура и в развитието на културния туризъм.

 

Най-високото признание на обществеността на града ще получи също примата Лили Иванова за изключителните й заслуги за издигане равнището на българската популярна музика на национално и международно ниво.

 

Със званието „Почетен гражданин” ще бъде удостоена и актрисата Цветана Манева за значимия й принос към театралния живот на Варна, като артистичен директор на Международния фестивал „Варненско лято“ повече от 30 г. и за блестящите й роли в киното и театъра.

 

Съветниците единодушно подкрепиха и номинацията на Дарин Сотиров, създател и ръководител на Школата по изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ и вдъхновител и организатор на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“. 

 

Одобрено бе и предложението с най-високо отличие на гражданите на общината да бъде удостоена Свежина Димитрова, директор на Варненската обсерватория „Николай Коперник“ от 2009 г., за значимите й заслуги към астрономическото образоване на младите хора.

 

Със званието „Почетен гражданин на Варна” ще бъдат отличени също две дами, свързали живота си с художествената гимнастика. Едната е Минка Ванкова, която тази година навърши 90 г., за приноса й в утвърждаването и развитието на художествената гимнастика във Варна през първите години на нейното превръщане в обичан и практикуван спорт.

 

Най-високото признание ще получи и първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева за множеството ѝ победи на европейския и световния подиум.

 

Общинските съветници одобриха и номинациите на тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен ще бъде удостоен Военноморският музей във Варна за неговата стогодишнина и утвърждаването му като значима публична институция в нашия град.

 

Същото отличие ще бъде връчено и на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ за 140-годишнината от създаването ѝ и успешната ѝ мисия по опазването и популяризирането на книжовното богатство.2

 

Взетото днес решение не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет.

 

Финалното одобрение ще бъде направено от местния парламент на заседание следващата седмица.

 

Званията и знаците ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август. И тази година този ден ще бъде празничен и неприсъствен на територията на общината.

 

Съветниците от комисията по култура дадоха съгласието си традицията да бъде продължена, но крайното решение ще вземе Общинският съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3234 |18.05.2023 Примата на българската естрада Лили Иванова издава книга със записки от личния си дневник . 0| 3398 |11.10.2022 Отлагат концертите на Лили Иванова в няколко града . 7| 7214 |05.12.2021 Лили Иванова: Отсях житото от плявата, има много лошотия и озлобление . 2| 7106 |28.04.2019 Лили Иванова: Да не се правим на велики и главозамайваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads