Реклама / Ads
0| 6508 |29.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

„Златната клонка” 2 -уникална книга за митове и тотеми

.
„Златната клонка” (ИК „Изток-Запад“ ) на сър Джеймс Фрейзър е уникално научно изследване, включващо проучвания върху митологията, тотемизма, табуто, религиозните вярвания, фолклора и обичаите на различните народи.
 

Сър Джеймс Джордж Фрейзър (1854-1941) e виден британски антрополог, теолог и класически филолог, професор в Ливърпулския университет. Носител е на редица високи академични награди, а през 1914 г. получава рицарско звание.Той представител на социалната антропология, има голям принос в изследването на тотемизма, магията и религиите в историята на човечеството. Авторът е едно от най-големите имена в етнографията и играе важна роля в развитието на сравнителния метод. Той е един от родоначалниците на сравнителното изучаване на религиите.

 

„Златната клонка” е трудът на живота на Фрейзър, като това изследване е ключово за историци, социални антрополози, културолози, етнографи и до ден днешен. Огромният фактологичен материал, събран в книгата, впоследствие е в основата на научните трудове на голям брой учени и изследователи. „Златната клонка“ е публикувана за първи път през 1890 г. Фундаменталното проучване на британския учен представлява синтез от изследванията на автора в областта на класическата филология, теологията, етнологията и фолклора. В „Златната клонка” Джеймс Фрейзър разглежда редица обичаи и вярвания у различните народи. Въз основа на множество проучвания и съпоставки, използвайки сравнителния метод, авторът достига до извода за връзка между първобитните вярвания, които се превръщат в основа на съвременните религии. „Златната клонка“ се базира на широк кръг от антропологични изследвания. Фрейзър първи предполага наличието на връзка между мит и ритуал. Основни принципи в изследването са еволюционното развитие и идеята за наличието на психическо единство на човечеството. Разгледан е универсалният цикъл на живот, смърт и възраждане. В книгата са направени паралели между древните култури и ранното християнство и езическите корени на редица християнски празници. Възгледите си ученият подкрепя с описания на различни обичаи и ритуали от историческото развитие на човечеството, като: календарни култове, жертвоприношения, преминаването на човешката душа в ново тяло, посвещаване на юношите в пълнолетие и др. Интересни за читателите ще бъдат редица моменти, в които Джеймс Фрейзър отделя внимание на някои български обичаи, а също и историята свързана със смъртта на цар Симеон.

 

 „Златната клонка е сравнително историческо изследване на митологията и религиите на човечеството от древността до новото време. Книгата е ценно четиво както за учени от различни области, така и за всички интересуващи се от историята на човешките вярвания. Независимо, че е научен труд, „Златната клонка“ е увлекателно написана и се чете леко. Едно от многото достойнства на изданието е блестящият превод на Цветан Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5634 |28.06.2015 Лувърът оповести Червен списък на застрашените културни обекти в Ирак . 0| 10203 |27.06.2015 Мария: Певици и журналистки ходят без гащички . 0| 6279 |27.06.2015 И птиците в Банско ще слушат Желко и "Lane moje" . 0| 7900 |25.06.2015 Филмът за дядо Добри ще се бори на фестивала в Кан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads