Реклама / Ads
0| 6943 |14.05.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Златната палма на киното в Кан зачака новия победител

.
Една от интригите на 62-ия фестивал е дали Изабел Юпер ще накаже Куентин Тарантино
 

С разкошни вечерни тоалети в необичайна комбинация с 3 d очила за звездите, журито и гостите се откри снощи 62-ия фестивал в Кан. Това е най-популярното в света кино събитие. „Златната палма”, връчвана на Лазурния бряг, се конкурира по престижност с американския „Оскар”.

Тази година за първи път световният филмов форум се открива с анимационен филм. Това е „Нагоре”(“Up”) на режисьора Пийт Доктер, изработен с 3 d технология от щатското студио „Пиксар”. Той може да бъде гледан само с помощта на специалните очила, раздадени на публиката при откриването. Главният герой на анимационната комедия е старецът Карл Фредериксън, бивш продавач на въздушни балончета.
 


Церемонията започна с традиционното дефиле по червения килим. Пристигащите в лимузини звезди повече от час се изкачваха по знаменитата стълба с 26 стъпала на Фестивалния дворец в Кан. Пред стотиците обективи и камери застанаха председателката на журито, актрисата Изабел Юпер, актрисите Робин Райт Пен, Азия Ардженто, носителката на „Оскар” Тилда Суонтън, Ашварая Рай.

Американската звезда Робин Райт Пен също ще оценява качествата на конкурсните заглавия. Наблюдателите коментираха перфектната й външност и прекрасното й настроение въпреки информациите, че съпругът й Шон Пен е поискал развод.
Президентът и артдиректорът на фестивала Жил Жакоб приветства френския културен министър Кристин Алнабел. Един от последните, стъпили на червения килим беше знаменитият френски шансоние Шарл Азнавур. Велиикят певец озвучава главния герой във френската версия на анимацията „Нагоре” (“Up”). Всъщност Азнавур откри фестивала в компанията на актрисата Афсия Ерзи, като за първи път с тази чест се размина председателят на журито.



Журналистите отбелязаха думите на самата Изабел Юпер: „Не съм дошла да бъда съдник, а да открием онези филми, които ще доставят удоволствие на публиката и ще ни накарат да обичаме киното”.

Състезанието ще продължи до 24 май и ще приключи с филма на Ян Кунен „Коко Шанел и Игор Стравински”. Първият показан филм от конкурсната програма беше „Аквариум” на британската режисьорка Андреа Арнолд.
Сред 20-те претенденти за „Златната палма” са работите на Джейн Кемпиън /известна с шедьовъра „Пианото”/, на Куентин Тарантино, на Ларс фон Трир, Педро Алмодовар, Кен Лоуч. Те вече са получавали голямото отличие на феста в Кан.

Българският игрален филм „Източни пиеси” на дебютанта Камен Калев е включен в асоциираната към фестивала програма „Петнадесетдневка на режисьорите”. За първи път след 1990 г., когато Георги Дюлгеров показва „Лагера”, това се случва на наша лента.

Програмата показва разнообразни почерци и нови тенденции в режисурата извън комерсиалния мейн стрийм. Форумът е основан от пионерът на течението Синема верите Франсоа Трюфо още през 1968 г. в знак на несъгласие с някои от тогавашните идейни и стилови посоки на фестивала. Затова не се смята и до сега за част от оригиналните му инициативи и програми.

В паралелната конкурсна програма шеф на журито е италианският режисьор Паоло Сорентино. В нея са включени творби от Франция, Португалия, Румъния, Иран, САЩ, Бразилия, Колумбия, Япония, Русия.

Една от най-интересните интриги на Кан 2009 е дали култовият американец Куентин Тарантино ще получи някаква натрада за филма си „Безславни мерзавци”. Тарантино канил Изабел Юпер за една от ролите. Но френската кино дива закъсняла за срещата с няколко часа и режисьорът просто я изгонил.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8039 |13.05.2009 „Глаголически знаци” превзеха парламента . 7| 6481 |13.05.2009 Красимир Аврамов доволен от провала на Евровизия . 3| 20014 |11.05.2009 Салвадор Дали - воинът-художник или крадецът на чужди булки . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads