Реклама / Ads
1| 6698 |07.08.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Интернет-на 20 години; през 2040 г. става вече отживелица

.
През 2025 г. интернет ще бъде белязан от нова голяма промяна и ще еволюира в гигантска енциклопедия.
 

Интернет навърши 20 години. На 6 август 1991 г. група инженери от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН, начело с британеца Тимъти Джон Бърнърс-Лий представиха за първи път на широката общественост проекта World Wide Web за световна глобална компютърна мрежа, която ще позволи създаването на връзки към която и да е информация, където и да се намира тя, припомня в. "Метро", цитиран от БТА.

На тази дата се отбелязва и създаването на първия уеб сайт, който е отново дело на експертите от ЦЕРН и чието оригинално име днес не се е съхранило. Този сайт се превръща и първият в света интернет каталог, защото в него Тим Бърнърс-Лий качва и списък с линкове към други сайтове.

По повод рождения ден на интернет и на първия уеб сайт компанията Майкрософт направи допитване сред 100 000 потребители в мрежата и ги помоли да прогнозират какво е бъдещето й до 2020 г., пише белгийският сайт Информатисиен. Множество от анкетираните признават, че се притесняват за сигурността си, когато сърфират и се безпокоят, че защитата на личните им данни в мрежата не е добре гарантирана. В бъдеще те се надяват, че съфрирането ще е лишено от подобни притесненията и че защитата на личните данни ще е по-голяма. Някои от потребителите смятат дори, че до 2020 г. интернет ще може да се имплантира в човешкия мозък и така да бъде на разположение на всеки потребител във всеки момент.

По молба на Майкрософт шведският астролог Стефан Стенуд направи хороскоп на Интернет, базирайки се на рождената му дата. Хороскопът показва, че големи промени ще настъпят в живота на интернет още през 2012 г. Те ще приключат през 2017 г. След това интернет ще бъде по-малко развлекателен, а повече средство за оптимизиране и улесняване на професионалната дейност, казва астрологът.

През 2025 г. интернет ще бъде белязан от нова голяма промяна и ще еволюира в гигантска енциклопедия. Така обаче мрежата ще загуби значимостта си и ще бъде изпреварена от други технологии.

До 2040 г. интернет постепенно ще се превърне в отживелица. Пример, че подобен сценарий е възможен и интернет може да се окаже преходен е припомнянето на "големите покойници" в глобалната мрежа, което в. "Метро" прави по повод рождения ден на интернет.

Сред тези покойници е търсачката Алтависта. Тя се появява на бял свят през 1995 г. и в нея на ден се извършват 13 милиона търсения. Алтависта е първата, която предлага търсене на снимки и на видеозаписи и първата, която разбива хегемонията на английския в интернет. По това време Гугъл не съществува. Алтависта започва да залязва през 2000 г. След четири години тя става собственост на Яху и търсенето в търсачката е пренасочено към търсачката на Яху. Официално Алтависта изчезва през 2010 г.

През 90-те години интернет навигаторът Нетскейп е ползван от 90 процента от посетителите на интернет, а през 2008 г. едва от 1 процент. Нетскейп никога не успя да се съвземе от появата на Експлоръра на Майкрософт през 1999 г. Услугата за хостване на най-разнородни сайтове Геоситис се появи през 1995 г. и приютяваше какви ли не сайтове, изразяващи какви ли не страсти и интереси. През 1997 г. Геоситис беше петият по популярност в мрежата. После го купи Яху и на 26 октомври 2009 г. той беше закрит с изключение на японския му клон.

Следващият "покойник" на интернет се очаква да бъде класическият имейл, като за негов "убиец" се сочат социалните мрежи. (Стандарт нюз)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 106| 42342 |02.08.2011 ДАНС разполага с компроматни голи снимки на Мая Манолова и Първанова? . 14| 17110 |29.07.2011 Николай Русинов: Натискахме се с Яна, не ми стана, пушихме трева и заспах . 53| 22395 |28.07.2011 Сензация: Майкъл Джексън бил Македонец . 24| 6595 |27.07.2011 Посегнаха на складовете на „течната дружба“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads