Реклама / Ads
11| 9556 |21.06.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Кукловоди в конспирация с кръв, смърт и компромати

.
Доган да стане Черен Петър, а Станишев "Мистър Клийн", планират ченгета и политици
 

Прокуратурата започва разследване за назначението и дейността на бившия зам.-шеф на Агенция „Митници” Румен Божинов – Цайса. Наскоро стана ясно, че той е бил с две фалшиви дипломи и незаконно е заемал важни държавни постове с протекциите на ръководството на БСП. Покрай скандалните истории с Цайса в държавното обвинение попаднала и информация за таен доклад, от зимата на 2008 г. Той е бил изготвен от бившото ченге от Държавна сигурност Цветко Цветков и гравитиращи около него червени анализатори от тайните служби.

Получателят му бил лично премиерът Сергей Станишев. Неофициалният анализ имал три основни цели – да набележи конкретни стъпки за предизборно изчистване образа на Станишев и БСП, от злополучното управление с ДПС и НДСВ, тотално обяздване на новосформираната структура ДАНС за партийни цели и събиране на парите от контрабандните канали в касите на „Позитано” 20. Цветко Цветков предложил на Станишев изпълнението им да бъде поверено на тайния агент и преданно верен на червените Алексей Петров, твърди източник на „Торнадо”. Според анализа на Цветков трябвало да бъдат събрани компромати за ръководни членове на ДПС и за самия Ахмед Доган.

Информацията да бъде използвана от ДАНС и чрез съдебната система босовете на етническата партия да бъдат ударени. Атаката щяла да задълбочи негативното отношение на обществото към ДПС, БСП щяла да се появи чиста, в бели дрехи като борец срещу корупцията в края на мандата. Най-важна обаче била тенденцията, че БСП се разграничава и отдръпва от ДПС. „Хората в провинцията не приемат коалиционното управление с Доган, а в смесените райони структурите ни са убедени, че това е грешка, която е отблъснала много привърженици от червената идея. По места ДПС продължава да е основният ни противник въпреки съвместното управление на национално ниво”, аргументирал се пред Станишев стратегът Цветков. Освен това новият орган ДАНС трябвало тотално да работи срещу опонентите на социалистите, за стабилизиране на позициите им и налагане на близки хора във важни държавни структури. Така например в митническата агенция било предложено да се назначат и издигнат на всички нива верни кадри, свързани с ДС, които да овладеят контрабандните канали и да отчитат парите от тях в червената централа.

За реализирането на тези цели агентът под прикритие Алексей Петров, на когото се възлагала отговорната мисия, трябвало да бъде изваден на светло и официално да бъде назначен в ДАНС. Така кукловодите от „Позитано” спретнали капан
на компрометирания вече вътрешен мнистър Румен Петков. След як запой през ноща на 26 срещу 27 март 2008 г., в компанията на полковници от ДС, Петков пропял уж пред авери, че секретният сътрудник организирал срещата между него и братя Галеви на басейна „Спартак”, е Алексей Петров, твърдят запознати. В ранните зори на 27 март информацията бе публикувана от информационна агенция, а тайнственото битие на бившата барета бе осветено. По-късно в поредица интервюта организаторите на заговора се опитаха да замажат контролирания гаф, внушавайки, че ген. Ваньо Танов е осветил Трактора при изслушване във вътрешната комисия предния ден.

„Във вътрешната комисия, аз съм разказал за случай, който е документиран със специални разузнавателни средства между Алексей Петров, Галеви и министъра, но никъде в тази комисия не е ставало въпрос какъв е Алексей Петров. Първо, в службата, която аз съм ръководил, такава информация няма. Така че министърът направи поредния огромен гаф като разконспирира, ако Алексей Петров е такъв, го разконспирира пред цялото общество и аз мисля, че прокуратурата моментално трябва да заведе дело за изтичане на класифицирана информация срещу министъра на вътрешните работи”, контраатакува ген. Танов.

Целенасоченото изпускане на секретната информация моментално развързва ръцете на управляващите и новият шеф на ДАНС Петко Сертов сутринта на 27 март звъни по мобилния си телефон на три лица, свързани със службите за сигурност, за да ги информира, че при създалата се ситуация не му остава друг ход, освен да назначи разследвания днес за връзки с Октопода за свой съветник, в официалния щат на ДАНС. Така с помощта на червените кукловоди и с мълчаливото одобрение на Станишев Трактора поема неофициално командването в ДАНС Паралелно се завърта изпълнението на трите основни цели – Румен Цайс, с фалшиви дипломи от школата на МВР и от Виетнам, пробива в ръководството на митниците с подкрепата на Алексей Петров, а в системата упорито започва да се говори, че той е човекът, събиращ парите за червените. Всъщност Цайса съвсем не е чужд на тази система. Преди началото на прехода, между 1981 и 1984 година, работи в отдел на ДС, който отговаря за оперативното обслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Там се представя за техник и домакин, а по-късно дипломите му са уредени именно от партията майка.

Ударното звено на ДАНС – „Оса”, под ръководството на Трактора започва показни пиар акции в областната управа в София, ДАМС, НАП и други държавни институции за лов на корумпирани. Така почва да се лъска имиджът на Станишев, а образа му да се доближава все повече до определението на президента Буш: "Мистър Клийн" (Господин Чист - американски вариант на Мистър Пропър от едноименната реклама), провокиран от намеренията на Станишев да се справи с корупцията, защото липсата на достатъчно прозрачност пречела на американските инвестиции. „Уж на кафе в агенцията привикваха братя Галеви, Маргините, Златко Баретата и други босове. Петров ръководеше всичко, а Сертов се превръщаше във формален шеф”, обяснява ситуацията агент от родното ФБР.

Алексей Петров обаче се вживява най-сериозно в задачата си за дискредитиране на ДПС. Първи в капана попада покойният Ахмед Емин. Последните три месеца, преди да се самоубие в сараите на шефа си в столичния кв. Бояна, мъжката секретарка на Сокола е бил подложен на невероятна преса, психологически стрес, шантаж и изнудване. В това са безспорни разследващите смъртта му, а косвените причини за това състояние се свързват с ДАНС и Алексей Петров. По неофициални анализи Емин е трябвало да снася информация за корупционни схеми на лидери от ДПС, а не е изключена и версията, че е бил подготвян старателно физически да отстрани Доган. Тези съмнения потвърждава и самият лидер в интервю след кървавата драма в сараите на „Беловодски път”. На мушка тогава е бил поставен и дясната ръка на Сокола – Касим Дал.

Днес той се разграничи от Доган и вече му е политически опонент, но преди три години държеше организационно партията в ръцете си. Дал упорито премълчава за проблемите си с хора от ДАНС през този период, но в личен разговор с източник на „Торнадо” признава: „Аз си знам на какво бях подложен от Алексей Петров, какво искаше от мен и как издържах”. От свои източници в ДАНС Доган също получава информация за шапката, която му кроят, и че тази операция не може да е без санкция лично от Сергей Станишев. Това обяснява и острия тон, с който лидерът на ДПС коментира през есента на 2008 г. уволнението на Иван Драшков от агенцията: ”Вместо да отрежат болната глава, отрязаха здравата ръка”, намеквайки, че Алексей Петров е трябвало да бъде отстранен. Малко след това се провежда тайна среща между него и Станишев, на която на премиера ясно е дадено да разбере, че ако продължава с гадните си и подмолни игри мандатът може да приключи съвсем скоро и доста трагично Алексей Петров явно е усетил, че губи почва и доверие по червения килим в Министерски съвет и тогава вероятно е спретнал в аванс интригата с изчезналия секретен доклад от кабинета на Станишев. Замисъла си реализира почти година по-късно, предавайки го на новия премиер Борисов и злепоставяйки старите си работодатели Станишев и Сертов.

Днес сложният политико-ченгесарски пъзел, разиграл се по върховете на държавата преди три години, трудно може да бъде установен от разследващите. Почти невероятно пък е да се стигне до някакви санкции срещу кукловодите, забъркали поредните интриги в държавата, за които няма доказателства, но останаха следи от кръв, смърт, предателства, гавра с невинни хора и проиграни надежди.

Дамян Костов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9138 |21.06.2011 100 лева глоба за кмет, ощетил държавата с половин милион . 11| 6926 |16.06.2011 Непротивоезиконствувате лствувайте! . 51| 7478 |14.06.2011 Вместо Стависки, СГС осъди безпомощната Мануела . 10| 7866 |07.06.2011 Пластмасов Ботев Made in China стряска Калофер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads