Реклама / Ads
9| 17281 |23.01.2013 ЧЕРНО И БЯЛО

Оръжията не убиват хора, хората убиват хора

.
Стоян Пальов, управител на оръжеен магазин Източник: Фрогнюз
За да се сдобиете с огнестрелно оръжие, дори такова, което се губи в ръката ви заради компактния си размер, в България е нужно разрешително. Свободна е продажбата на т. нар. неогнестрелно оръжие, с което убийството е сложна работа. Далеч по-успешно покушение би се извършило дори с кухненски нож, чук, брадва.
 

Не, не! Това не е наръчник на убиеца.

Във връзка с нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган от Октай Енимехмедов на 19 януари по време на VIII национална конференция на партията от frognews.bg потърсихме експертно мнение.

Стоян Пальов е управител на магазин за какви ли не боеприпаси. Може да говори за всяка една от изложените стоки по много. И той потвърди, че оръжието, с което беше направен опит за покушение срещу Ахмед Доган, не представлява опасност. Поне не смъртоносна. Дори ако бъде възпроизведен изстрел с подобен пистолет, опрян до слепоочието, са възможни само повърхностни наранявания.

Причината – газовият пистолет е предназначен за самозащита и за подаване на светлинно-звуков сигнал. Патроните могат  да бъдат: халосни, които възпроизвеждат силен звук и пламък, и такива, които съдържат кристали. От създалото се налягане при изстрела се превръщат в газ. Облакът достига до 5 метра, а чувството е задушаващо.

Именно затова подобна „играчка” се продава на уведомителен режим – купувате си го срещу лична карта, а в период от 14 дни трябва да го обявите в районното управление по местоживеене.

Стоян Пальов ни показва най-малкото смъртоносно оръжие в магазина. За него вече е нужно и разрешително, нищо че изглежда като декоративна запалка.
Най-малкото и най-евтино огнестрелно оръжие, което предлагат в оръжеен комплекс Pro Hunter. Колкото пистолетът е по-малък и лек, толкова по-силно се усеща откатът му.

Основните видове оръжия, разрешени за придобиване от цивилни граждани, са ловно, бойно и спортно. Първата наложителна крачка да се сдобиете легитимно е да минете през психодиспансера. След преглед и събеседване със специалист, ако изглеждате психически стабилен, ви се издава нужното удостоверение. Трябва ви още свидетелство за съдимост, че не сте бил осъждан, и бележка от Националната следствена служба,  че в момента няма повдигнато обвинение за престъпление срещу вас.

Ако имате и диплома за завършено средно образование, сте готов за съответния курс. Ако ще ловувате - курс за млад ловец, ако ще си служите с късо нарезно оръжие -  за безопасно боравене, независимо дали ще гърмите за спортни цели, или при самозащита. След като сте доказали, че знаете с какво си имате работа в ръката, а именно сте издържали и изпит, с целия набор от документи отивате в служба КОС (Контрол на общоопасните средства). Обосновавате се от нуждата да притежавате именно такова оръжие и сте готов. Дано да не ви трябва спешно. В 30-дневен срок ще получите одобрение на молбата си или не. Сдобиете ли се с подобно удостоверение, на всеки 5 години трябва да доказвате психическата си стабилност, за да бъде подновено. Ако покажете фалшив документ, ще бъдете сгащен на място. При съмнение служителите в магазина правят справка с МВР по телефона за минути.

Патроните за огнестрелно оръжие също се продават след представено разрешително за съответното оръжие и калибър. За разлика от  ловните пушки, когато си закупувате късо нарезно оръжие, то върви в комплект с 50 патрона. От тях 5 се предоставят на полицията, за да се простреля оръжието и да бъдат взети следите от него. Всяка една цев оставя специфична следа върху куршума, която се картотекира във вашето досие.  Ако употребите останалите 45 патрона, за закупуване на допълнителни се подава молба в служба КОС. Трябва да представите и протокол къде и как са изстреляни.

По повод противоречивите коментари относно червената точка на пистолета, който така и не гръмна срещу Ахмед Доган, Стоян Пальов обяснява, че щом тя се вижда, означава, че предпазителят е освободен. Засечката при турския газов пистолет EKOL VOLGA в ръката на Октай Енимехмедов може да се дължи на какво ли не, разказва специалистът. Неправилно зареждане, механична повреда в оръжието, недобре поставен пълнител са само част от възможностите.

Зачестилите трагични случаи по време на лов са съвсем логично последствие на неспазването на определените правила за безопасност и се дължат на хорската глупост. Има забрана и за употребата на определен вид патрони, не се спазва носенето на сигнално облекло и т.н.

Стоян Пальов не намира за прекалено свободен режимът за притежаване на оръжие в България, тъй като органите на реда следят изкъсо. Освен това според него решените на хладнокръвно убийство биха могли да го извършат и с нож. Оръжието е просто инструмент. Оръжията не убиват хора, хората убиват хора, цитира известна американска поговорка Пальов. Дава за пример и режима във Великобритания, където всичко е забранено. Нямате право да носите оръжие, нож, палки, спрейове за самозащита, а резултатът е високо ниво на престъпленията. Бандюгите им са наясно, че народът няма с какво да се защити.


Един от най-евтините модели револвери на цена 450 лв.


Револвер на цена 1565 лв., с 6 патрона вместимост на барабана, по-дълга цев и по-малък откат. Цените при револверите достигат 3000-4000 лв.


Един от най-разпространените пистолети за охрана, целите на армията, полицията, както и предпочитан от цивилни граждани за самозащита, поради по-големия калибър, който има стопиращ ефект върху нападателя, и с по-слаб откат. Цената му е 999 лв.


Ловна карабина с оптика, благодарение на която се виждат по-добре далечни цели.


Цените на снайперите започват от 1500 лв. С тази карабина може да се стреля на разстояние над километър. При този клас оръжие се използват и балистични калкулатори – чрез задаването на параметри на куршума, сила на вятъра, отдалеченост на целта и др., той изчислява нужната корекция на оптиката. Балистичният калкулатор се предлага вече и като приложение към GSM-ите.


Ловни пушки за едър и пернат дивеч, в зависимост от патроните, с които са заредени.Цената им започва от около 500 лв., а горна граница трудно се поставя. Някои ловни пушки достигат до 150 хил. лв. и повече.


Ловни куршуми за карабини с различен стопиращ и смъртоносен ефект. Цените на ловните, както и на бойните куршуми варират според калибъра от 70 ст. до 30 лв. за патрон.


Бойни патрони, средният от които е предназначен за самозащита и е силно експанзивен – когато достигне целта, се отваря като гъба и увеличава обема си. Идеята е, като се стреля по човек, да засегне само него, а не да излезе от другата страна и да нарани  друг. Първият прониква по-надълбоко и тогава си отдава енергията. Третият е обикновен с мек връх.


В България с оръжие за самозащита са разрешени куршуми само с изцяло метална ризница. Другите са позволени само при лов.


Това е куршум, предназначен за сафари  – на слонове, бизони, лъвове. Те са и най-скъпите – около 30 лв. бройката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7893 |13.09.2011 В България отчаяните се самоубиват; право на живот имат тарикатите . 32| 8802 |03.03.2011 Ю. Вучков: Ще направя списък на нови хора, които да ни управляват! . 9| 5745 |17.06.2008 Оръжията за масово омаскаряване целят Гамизов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads