Реклама / Ads
15| 6145 |17.07.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Перлено-бял мерцедес, с извинение

.
Ако не разбирам нещо – поправете ме. В училище се учи, че България е страна със стара държавност и отдавнашна цивилизация. И милиони българи се чувстват лично горди от това.
 

vrat-bg.jpg В същото време наоколо им се режат, колят, и стрелят не само бандити, мутри или футболни босове, но дори собствените им съседи и роднини. За крадливостта изобщо пък да не говорим. То бива държавност и цивилизация, ама чак толкоз не бива. Гледаш го - приличен човек, и очила даже носи, пък му отрязали пръстите. Или другият, дето толкоз трепери над братчето си, че мило и драго ще даде като държавна поръчка на фирмите му. Или третият - романтичен човечец с добро семейство, но му се усладили пенсионерските пари за парно.

 Ще кажете: Възмутени сме всички!

Защо правителството не си гледа работата? Добре де, правителството не си я гледа, ами останалите българи? Къде израснаха всички тези тийнейджъри, дето ходят с ножове по джобовете, друсат се като за световно и си трошат взаимно главите? Какво са учили в училище, като дори безписмените траки май са били по-грамотни от тях? И чий педагогически гений е стигнал до фундаменталното прозрение, че у младите хора първо трябва да се възпитава патриотизъм и родолюбие, а такива баналности като добро и зло, красиво и грозно, редно и нередно могат да почакат?

 Или мутрите - тези нови герои на българския фолклор, заедно с аташираните им чалга-звезди и манекенки

nasilie.jpgchalga.jpg Уж всички ги мразят и им се подиграват, ама като погледнеш - все някак излиза, че да си като тях всъщност е престижно. Как да не се отдадеш на мечтания, когато прочетеш, например, за перлено-белия мерцедес на тогова или за мазератито на оногова? Как да не се приобщиш към съдържателното послание „Искам вила с два гаража и да гледа тя към плажа"? Всички сме възмутени, да. Но тогава кой търпи всекидневно да му промиват мозъка със силикон, вулгарности и златни синджири? Кой плаща за сателитните канали, за мастиката, за футболните клубове, за пишман лайф-стайла, за „Спартакус" или за „Сън Сити"?

 eushan.jpgНе знам, ако бъркам нещо - поправете ме

Но си мисля, че човек като не си харесва живота, трябва да го промени, а не да виси като торба пред телевизора. Че държавността и цивилизацията са съществителни, а съществителните нямат минало време. И съответно - не можеш да се гордееш с тях в минало време, докато наоколо ти се случва точно обратното. Макар че то дори не се случва точно обратното. Просто хората си живеят по свой вкус. И всъщност е твърде наивно да им мърмориш нещо за доброто, истинното и красивото. Защото мнозина като че ли не искат друго, а - напротив - искат все същото, ама повече. И са огорчени, че по два гаража няма за всички...

 

Александър Андреев, радио Дойче веле

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5969 |06.07.2008 Журналисти в ъгъла . 30| 5677 |03.07.2008 Челопечене като значка на ревера, вместо рана в душата . 12| 6357 |27.06.2008 Напълно обратна държава . 11| 9831 |27.06.2008 Глобален ли ще е "глобалният символ на България"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads