Реклама / Ads
7| 6396 |03.12.2007 ЧЕРНО И БЯЛО

Русия "Избори-2007" - събудихме се отново в страната на меча и ралото

.
„Единна Русия" печели убедително изборите за руската Дума. Партията на президента Владимир Путин ще има около 315 депутати, което съставлява пълно болшинство. Комунистическата партия извоюва 60 места.
 
Либерал-демократите на Владимир Жириновски печелят около 45 места, а „Справедлива Русия" - 40. Това е в цифри политическото утро на Русия след изборите. Легнахме си в страната на меча и ралото и се събудихме пак в нея. Никакви чудеса не ни бяха предложени, нито пък ние се чувствахме като Алиса.

Политически формации като „Яблоко", Съюз на десните сили и „Гражданска сила" ще трябва да търсят начини за оцеляване извън парламента. Техните лидери в един глас заявиха, че изборите са нечестни, манипулирани и недемократични. Хванаха се за американските твърдения, че трябва да се проверят всички сигнали за фалшификации, но самите те са дълбоко убедени, че никаква промяна на процентите няма да настъпи от това.

В новата Дума е възможно към комунистите да се присламчат депутати от „Справедлива Русия", които се считат за ляво ориентирани. Националистите на Жириновски са по принцип трудно предвидими хора, но когато е нужно, ще подкрепят хората на президента, макар че те не се нуждаят от никакво „рамо", тъй като имат цялата власт в парламента.

plan_putina.jpgНа свой ред Путин поздрави Владимир Гризлов, партийният лидер на „Единна Русия", за победата. Онзи пък му отвърна с благодарност за това, че президентът се е съгласил да оглави партийната листа. И двамата имат повод за шампанско, тъй като въпросът с управлението на страната през следващите години е решен в тяхна полза. Президентът и без това притежава достатъчно власт, към която като се прибави и Думата, я превръща практически в неограничена. Въпросът е дали това води към демократизация или към нещо друго. Още е трудно да се каже, но прогнозите отдавна сочат, че ще имаме някакъв микс от твърда ръка, пазарна икономика и демократични придобивки. В смисъл силната ръка ще решава колко пазар и колко демокрация. Подобна политическа смес е чисто руски патент и няма смисъл да се търсят аналози в световен мащаб. Съвсем по демократичен начин са позволени всякакви партии. Но пък те трябва да се справят със 7-процентната бариера, което е непосилно за повечето от тях.

След тези избори политическото бъдеще на президента Путин става съвсем ясно. Той може да стане политически лидер, да избере поста на премиер или да дърпа конците в сянка. Плановете му се сбъдват със завидна лекота, което показва, че моделът „Путин" има милиони поддръжници в Руската федерация. И той ще избере за себе си вариант, който ще го остави на върха, независимо под каква форма. Повечето от руснаците очевидно са съгласни.

Засега шахматните варианти на Гари Каспаров не доведоха до победна партия. Пътят му в политиката може да се окаже освен дълъг и много труден.  

Очаква се Русия все по-твърдо да отстоява своите позиции и в диалога със САЩ, Европейския съюз и останалите партньори на Изток. Говори се, че първите поздравления Путин получил от Пекин. Чак трети вдигнал телефона Джордж Буш. Пита се кой е втори. По една такава тайна винаги ще дава предимство на президента Владимир Путин. Защото всъщност само той знае кой кога и за какво му се е обадил. Така единствен той ще може да решава - с меч или плуг...

Анна Вятова, Москва

специално за Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5302 |01.12.2007 Станишев отсвири двете жеби на П.Р. Славейков . 4| 7197 |27.11.2007 ЦРУ и МИ-6 следят шефа на руските служби Николай Патрушев у нас . 16| 5587 |22.11.2007 Да пребъде делото на ВАЦ в България и по света . 5| 9093 |11.11.2007 Ще се приватизира ли Национален парк Рила?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads