Реклама / Ads
3| 5226 |01.02.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Трудната раздяла на „панайотките” с властта

.
„Една лъжа може да обиколи света, докато истината си връзва обувките”. Този афоризъм на Чудомир е изключително актуален за днешната ни политика и състоянието на медиитe.
 

Елизабет Дафинова

Нещо подобно се получи след снощните новини на БТВ. Една новина с неназован източник, но „близък" до някои среди, подплатена с имагинерен документ, в случая „списък", взриви медиите. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще сменя трима министри - Даниел Вълчев, Веселин Близнаков и Николай Василев, и 15 зам.-министри - по списък. Тази вест моментално беше цитирана в почти всички електронни и печатни медии - някъде с въпросителна, другаде като предположение, в трети - като свършен факт. В зависимост от политическата ориентация и професионализма на журналистите в съответното издание. Цяла вечер снощи и цяла сутрин днес зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев, прессекретарят на царя Цветелина Узунова, жълти депутати и министри, коалиционни партньори, включително премиерът, коментират „новината" и обясняват, че „совите не са това, което са".

Какво прави впечатление?

Първо, „горещата вест" гръмва в момент, когато Симеон Сакскобургготски е извън страната. И понеже някои негови бивши съратници са се „опарили" от навика му като се завърне да предприема някакви радикални действия, бързат да изпреварят събитията или дори да ги предотвратят.

krokodili.jpgВторо, „информацията" се пуска на репортерка, която не е ресорна на НДСВ, т.е. не следи нещата всеки ден и не е много наясно какво става всъщност. Тук може да се добави, че в момента доскорошният жълт депутат Николай Свинаров е с много добри позиции в БТВ, тъй като участва в рекламната им кампания „Великолепната шесторка" като пее с Рени с надеждата да разчувства повече хора да пускат SMS-и за подпомагане на децата в Могилино.

Трето, странен е и въпросният „документ", с който „разполага" БТВ. Ако списъкът е с подписа на Сакскобургготски и печат на НДСВ - може да се нарече документ. Но ако е хвърчащ лист с надраскани на него някакви имена - е инсинуация. Най-вероятно става дума точно за това, защото телевизията май се поотказа от твърдението си за „документ, с който БТВ разполага". Всеки един от 240-те депутати, техни сътрудници, министри, техни заместници или приближени, всеки партиен апаратчик може да нахвърля някакъв списък и да го „забрави" на подходящо място, така че да го намери някоя бдителна репортерка. Освен това, който е работил макар за кратко с царя, много добре знае, че той никак не си пада по списъците и още по-малко по споделянето на намеренията си дори и с най-близките си. Всичките си важни решения до този момент той е съобщавал в последния момент и на всички са увисвали чеенетата от изненада поради нестандартността им. И ако експремиерът е поднесъл веднъж изненада с избора на Нина Чилова за министър на обединено министерство на културата и туризма, то няма абсолютно никаква гаранция, че смята да повтори същата „изненада". А вкарването на юристката с финасово-икономическа специализация в образователното министерство прилича повече на злобна шега. Изтъркулването на името на съдията Антон Станков за военен министър пък има привкус на лично отмъщение. По-паметливите журналисти ще си спомнят, че стилът с писане на списъци за назначения и носения на папки принадлежи на един друг човек, не на царя. И този човек в качеството си на председател на ПГ на НДСВ в 39-ото НС, преди да стане вицепремиер, седеше по 16 часа в 16-та стая, приемаше съпартийците си като на аудиенция и попълваше списъци.

Четвърто, дали пък появата на въпросната новина няма нещо общо с факта, че отцепниците от царската група бяха отстранени от зам.-председателските места, които заемаха в различни парламентарни комисии. До дни шефските постове пък ще освободят Николай Свинаров и Светослав Спасов съответно в комисията по вътрешен ред и сигурност и тази за децата, младежта и спорта. Ако се приеме, че възвръщането на тези позиции от квотата на НДСВ е първата стъпка във възстановяването на тежестта и авторитета на партията в управляващата коалиция, то най-вероятно смяната на зам.-министри, които вече са „чужди", ще е втората крачка. Ето защо някои хора, чиито приближени ще бъдат засегнати, се опитват да вземат превантивни мерки, да нанесат изпреварващ удар, да объркат нечии намерения.

Пето, в излъчената снощи информация на БТВ се казва:"Според източника на БТВ, бившият цар ще смени и 15 зам.-министри, защото принадлежат към кръга на бившия вицепремиер Пламен Панайотов и заради участие в корупционни схеми, за които засега се говори само неофициално".  Какво разбираме от това? Че Панайотав е успял да окопае доста свои хора в изпълнителната власт (а и в местната, и другаде), че интензивно се е занимавал с кадруване, както се твърди години наред от жълти депутати и че тези негови кадри са корумпирани. Очевидно тук източникът на БТВ се е престарал и вместо да изпише вежди май е извадил нечие око. И като се вземе под внимание, че НДСВ има около 25 зам.-министри, численото превъзходство на „панайотките" е доста показателно и не се нуждае от коментар. Загуби от евентуална царска метла из втория ешелон на властта ще претърпи и Лидия Шулева, която също беше вицепремиер в кабинета „Сакскобургготски". Тя се оказа изключително грижовна към екипите, с които работеше в социалното министерство, а след това и в икономическото. Нареди почти всичките си хора в депутатските листи през 2005 г., а които не станаха народни представители направи зам.-министри.

ndsv-izvkong.jpgШесто, имената на тримата министри, нарочени за смяна, се определят доста произволно. Както знаем, човек трябва да е луд, за да сменя конете в средата на реката. На Даниел Вълчев му предстои да въведе задължителните матури тази година, той вече повече от две годи работи по въпроса, подготвен е и е решен да си свърши работата до край. Освен това е първият що-годе читав министър, който поема просветното ведомство от началото на прехода и наистина се опитва да осъществи реформа. Ако той трябваше да си отиде от кабинета, това щеше да стане веднага след скандалите на конгреса миналия юни. Сегашната му смяна би била абсолютно нелогична и неоправдана. На новия министър ще му трябват няколко месеца, за да влезе в час, което означава, че реформата в сектора пак ще се забави и забуксува. Един истински държавник никога не би рашавал вътрешнопартийните си проблеми с дребнави средства в ущърб на страната си. Николай Василев пък е лично лоялен на царя, той е от юпитата, които Симеон си доведе отвън, за да управлява с тях. Освен това Никито е дялан камък - пасва за всяко министерство. А ако той се върне в парламента, от там трябва да напусне варненката Деница Димитрова, която Сакскобургготски вкара от личната си квота в ръководството на партията. Що се отнася до Веселин Близнаков, той засега не е дал някакъв драстичен повод за евентуалната му смяна. Пък и е напълно излишно да се поема риска трима верни на ПГ на НДСВ депутати да излязат от НС без да е непълно сигурно какъв акъл ще дойде на „свалените" министри. Така че най-вероятно смените на министри наистина не стоят на дневен ред пред лидерите на тройната коалиция в този момент. Възможно е освежаването на кабинета да стане само на ниво зам.-министри и евентуално шефове на агенции.

Седмо, след разчистването на „чуждите" зам.-министри Симеон Сакскобургготски и партийното раководство ще се заемат с прочистването на регионалните, областни и общински координатори, както и с потягането на структурите и клубовете на НДСВ по райони. Тази дейност е много по-наложителна и необходима за възраждането на НДСВ и предстоящите парламентарни избори, отколкото измисленият план, пробутан на БТВ, с рязане на министерски глави.

Осмо, някои от бившите царисти май не познават добре екслидера си и затова се пробват с недоизпипани, дори в някои отношения наивни, интриги и манипулации да го изкарат от релси и да предизвикат скандал между тях и НДСВ. А такъв им е крайно необходим, за да могат най-сетне да се измъкнат от сянката на царя и да се разграничат от НДСВ. В тази посока са и засилените им контакти с дясната опозиция - идеята за интерпарламентарен съюз със СДС и срещата с формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Проблемът обаче е в това, че СДС почти не съществува в страната, структурите му са кухи, изпразнени от разочарованите членове и симпатизанти, а поканените да се върнат сини ренегати едва ли ще влеят свежа кръв във формацията. Що се отнася до ГЕРБ, на всички е ясно, че от Цветан Цветанов нищо не зависи в тази партия. А Бойко Борисов има органическа непоносимост към някои личности в БНД, които преди няколко години станаха причина той да се откаже от НДСВ и едва ли ще им прости това. Друг въпрос е, че самите отцепници от НДСВ, събрали се по неволя в ПГ на „Българска нова демокрация", поне засега не са в състояние да донесат никакъв допълнителен ресурс на ГЕРБ, СДС или който и да било друг. Те нямат свои идеи, симпатизанти, структури...Така навремето Гюнер Тахир излъга Иван Костов, че ще отцепи над 100 000 гласа от ДПС и ще му ги поднесе на тепсия. Нищо подобно не стана. Тахир донесе само себе си и тесен кръг приближени, но стан депутат в 38-ото НС. Костов не му прости, разбира се и на следващите избори безапелационно го низвергна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6812 |27.01.2008 Великолепните благотворители . 6| 6334 |17.12.2007 Стопиха гьона на учениците след стачката . 4| 5598 |12.12.2007 „А ла Москва" ни е и престъпността, и борбата с нея . 7| 6397 |03.12.2007 Русия "Избори-2007" - събудихме се отново в страната на меча и ралото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads