Реклама / Ads
9| 21975 |24.12.2012 ХРАНА И ВИНО

Безценно при махурлук и преяждане

.
Ето как да ядем и да пием, без да прекалим и да се чувстваме зле.
 

Всеки иска да прекара незабравими празници, а декември е изпълнен с поводи за сбирки на маса и обилно похапване. Това зависи не само от добрата компания, а и от умението ни да следваме златните правила за хранене и пиене по време на празници, когато трапезата предлага много изкушения, съветва в. 24 часа.
 

За да избегнете бързото опиянение:

- Не пийте на празен стомах. Ако започвате с ракийка, замезвайте освен с традиционната салата и с някакво месно или сирено предястие. 
- Не стойте през цялото време на едно място, танцувайте или се разтъпквайте. Излизайте по-често на чист въздух. 
- Знайте, че аналгетиците и кафето не само че не предпазват от алкохолна интоксикация, ами я ускоряват.
 

При настъпил махмурлук:

- Пийте много течности - чиста вода, чайове, плодови сокове. 
- Приемете някаква кисела течност или храна - вездесъщата армеева чорба, цитрусов сок, айран. 
- Вземете гореща вана или идете на сауна. 
- Кафето вече е желателно, но тъй като действа диуретично, не спирайте да приемате вода и други напитки. 
- Ако ви "цепи" главата, вземете обезболяващо хапче.
 

Срещу преяждане специалистите по хранене препоръчват:

- Не сядайте на празничната трапеза прегладнели, това е най-сигурният начин да преядете. 
- Наблегнете на салатите от пресни зеленчуци, защото запълват стомаха и след това човек яде по-малко от основните блюда, които са и по-тежки. 
- Не поднасяйте пържени ястия, тъй като дразнят стомаха и червата. Подходящи са печените и варените. 
- Не пълнете чиниите - така човек се изкушава или се чувства задължен да си изяде всичко. Малките порции позволяват да се опита от всичко в менюто, без коремът ви да се подуе и да ви стане тежко. 
- Хранете се бавно. Диетолозите казват, че трябва не да ядем, а да дегустираме храната. Така тя повече се услажда, а и по-бързо засища.
 

Весели празници!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 18153 |07.12.2012 Риба и морски дарове: интересни факти . 0| 9962 |27.11.2012 "Златен лъв" за Даробас Специал . 0| 9655 |19.11.2012 Le Beaujolais Nouveau est arrive! . 6| 9812 |22.10.2012 Сонгкран, къри и уок в Тайланд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads