0|
10387
|17.09.2009
ХРАНА И ВИНО
Време е за циганки
Циганките са всъщност малките паламудчета, които излизат наесен за радост на рибарите.
За несведущите паламудът е риба, която външно наподобява скумрията. Първата му гръбна перка обаче е много по-дълга. Гърбът е синкав с тъмни успоредни ивици, а коремът-сивкав. Устата е голяма с остри конически зъби. На дължина достига до 85 см, а на тегло - до 7 кг.
Паламудът е топлолюбива морска риба. Зимата прекарва в Мраморно море, а на пролет навлиза в Черно море. Хищник е, преследва стадата на хамсията, цацата, скумрията, сафрида и др. Храни се усилено и бързо нараства. В края на първото лято малките имат вече дължина 40--44 см. Те се наричат циганки и се ловят наесен по морето.
Опитните рибари твърдят, че паламудът отварял стогодишна рана. С циганките обаче положението не е същото - може да се хапват изобилно, разбира се полети с добре изстудено бяло вино. Няма нищо по-хубаво от циганка на фурна. Лесно е:
Изчистете 1 циганка, измийте я и я сложете да кисне една нощ в разреден с вода оцет, към който сте прибавили 1 дафинов лист, 1 глава лук, нарязана на филии, 1 морков, нарязан на колелца, малко магданоз и сол. Отцедете и поставете в тавичка. Полейте с 4-5 лъжици олио и го опечете в умерено силна фурна.
Ако пък ви мързи да приготвяте надълго и нашироко - поставяйте на скарата и печете директно. Все пак добре е да се знае, че на циганката й отива повече да е пържена, защото сама по себе си е суха риба и така става по-вкусна.
Frognews.bg
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads