Реклама / Ads
1| 3479 |27.10.2023 МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Манфред Вебер с подкрепа към Антон Хекимян

.
Манфред Вебер и Антон Хекимян
Колко важни са предстоящите местни избори в България напомня в нарочно видеообръщение към българските гласоподаватели и председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.
 

"Ние сме партия на кметовете в Европа, на местните общности в Европа, защото те са близо до гражданите. Затова искам да Ви помоля да подкрепите Антон Хекимян на изборите в София сега, за да стане той кмет на този важен европейски град. Той може и ще направи най-доброто, за да създаде качествени условия на живот за всички Вас. Той ще бъде Вашата връзка с Европа и нейните ръководители.", казва на софиянци Вебер.

 

Какво обаче включват тези „качествени условия на живот“ по отношение на това столицата на страната ни да е европейски стандарт за отлични архитектурни и ландшафтни решения и съществуване в здраве, чистота и още повече зеленина на хората в нея?

 

Ето конкретиката, според програмата за управление на Хекимян в частта за подреден, сигурен и свързан град с нулеви отпадъци:

 

Пешеходните пространства в София ще бъдат увеличени, а пешеходната свързаност между градските паркове – подобрена. Започва основният ремонт на знаковия площад „Света Неделя" с обособяване на ново пешеходно пространство и обновяване на трамвайното трасе. С реконструкция паркът на НДК и Градската градина също ще бъдат свързване с пешеходни пространства. Реновиране на пешеходната зона по ул. „Пиротска“ и свързването й с новото пешеходно пространство на пл. „Св. Неделя“ до Градската градина, също е част от идеите, които биха зарадвали любителите на разходки, майките, децата, всички софиянци и туристи. Работата с мисъл за хората, слезли от автомобилите и поели с пълни гърди из града, е инвестиция в привлекателността на столицата и здравословния начин на живот в нея. Това включва и разширяване на веломрежата, която свързва големите жилищни квартали с центъра, както и изграждане на станции за зареждане на електрически автомобили на публични места.

 

София е първият град в България, който въвежда нискоемисионни зони за транспорта и битовото отопление, уточняват в управленската програма на бъдещия кмет.

 

От декември месец на тази година ще бъде ограничено движението на най-замърсяващите автомобили през историческия център, защото всички сме наясно, че през зимните месеци превишенията на нормите на фини прахови частици са най-чести.

 

57% от емисиите на фини прахови частици в София се генерират от отоплението на дърва и въглища. Затова ГЕРБ напомнят, че са реализирали първия етап на най-мащабната програма за подмяна на печки на дърва и въглища с екологични алтернативи и напълно безплатно за гражданите монтират екологични уреди за отопление.

 

От партията на Хекимян съобщават, че продължават с безплатната подмяна на отоплението на дърва и въглища за домакинствата и планът е през следващите четири години да подменят 10 000 стари печки с екологично съобразено отопление – като климатици, или фотоволтаични системи например. Предвиденият финансов ресурс за това е над 73 млн. лв. безвъзмездни европейски средства по оперативната програма „Околна среда“.

 

За да бъде София наистина по-зелен европейски град по време на ръководството на Хекимян, ще започне изпълнението на програма за изграждане на фотоволтаични инсталации на покривите на някои общински сгради. Подготвени са проучванията за използване на слънчевия потенциал на 880 такива, като вече са изградени соларни инсталации на няколко лечебни и образователни заведения.

Изграждат се и фотоволтаични инсталации на зоологическата градина и завода за преработка на отпадъците, които ще произвеждат около 1/3 от нужното електричество.

 

Системата за разделно събиране на отпадъци също се разширява. В тази връзка ще се продължи и с информационните кампании за популяризиране на разделното събиране и начините за предотвратяване на образуването на отпадъците. От екипа на Хекимян улесняват и достъпа на гражданите до местата за разделното им предаване след домашни ремонти и разкриват площадки за целта в различните столични райони.

 

От ГЕРБ се ангажират още и да продължат с кампаниите за безплатно предоставяне на компостери на домакинствата за разделно третиране на хранителните и зелените отпадъци; да изградят инсталация за преработка и оползотворяване на едрогабаритните отпадъци и да завършват рекултивацията на всички стари депа в града.

 

И за да е наистина бърз и ефективен процесът на превръщането на София в още по-удобен и работещ за интересите на жителите град, ще бъде дигитализирана дейността на Столичния инспекторат. Идеята е да се засили контролът върху работата на отделните инспектори и върху обработката на сигналите, получени от гражданите. За да живеят те в добре уредена, качествена, чиста и уютна среда, за каквато и Манфред Вебер говори в обръщението си към тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3572 |27.10.2023 Антон Хекимян: Когато има дигитална следа, корупцията вирее много трудно . 1| 3492 |27.10.2023 МК „БСП за България“: Единение, компетентност, прозрачност и почтеност - работещата формула за Русе . 0| 3494 |27.10.2023 Данаил Димов: Ще работим за изграждане на ефективна система за общинско здравеопазване на територията на СO . 2| 4030 |27.10.2023 Ваня Григорова: Аз съм единственият кандидат, който може да отиде на балотаж срещу сглобката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads