Реклама / Ads
9| 13286 |03.12.2015 АКТУАЛНО

Хеттрика на прокурор Боряна Бецова

.
Боряна Бецова
Обвинителят от СГП Боряна Бецова придоби публичност, покрай три шумни съдебни дела и досъдебни производства. Макар, че главният прокурор Сотир Цацаров застана в нейна защита и поблично обяви, че прокуратурата ще обжалва решението на съда по последното й дело срещу функционера от ДПС Христо Бисеров, това не вдигна кой знае колко обществения й рейтинг. Голът, който „вкараха” съдиите от СГС в нейната врата, оневинявайки Бисеров по всички повдигнати му обвинения, може всъщност да се окаже автогол.
 

Името на Бецова  гръмна в медиите веднага след като прекрати поради изтекла давност проверката,  свързана с  министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов от кабинета Орешарски.Данните за него бяха, че от септември 2004 до май 2005  е получил неправомерно близо 15000 евро помощи от френските социални служби. Прокуратурата разполагаше с поне година, за да реши дали да образува досъдебно производство срещу Данов, но това не се случи.

 

Прокурорско постановление на Боряна Бецова оневини и Делян Пеевски по сигнала срещу него на "Протестна мрежа". Активистите упрекнаха Бецова, че е подходила твърде формално към проверката на имущественото състояние на депутата от ДПС. Според тях Бецова  не е анализирала детайлно данните за несъответствия между подадените от него официални декларации и действителното му имущество, както и информацията за връзки между него, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества. Съдия Йордан Стоев от по-горната инстанция-САС отбелязва , че Бецова е била "пестелива” в изводите си дали съществуват оперативни разработки срещу Пеевски.

Главният прокурор Сотир Цацаров пламенно защити прокурор Боряна Бецова пред Висшия съдебен съвет в началото на седмицата.  Тогава правосъдният министър Христо Иванов предложи срещу нея да  се образува дисциплинарно производство заради проверката срещу Иван Данов.

 

Цацаров реагира остро на това и заяви, че прокурорката е добра. Атестацията й дава основание и на членовете на ВСС да  смятат, че работата на Бецова е изключотелна.  За 4 години работа е написала 14 обвинителни акта. Каква е съдбата им- две оправдателни присъди и шест върнати от съдиите обвинителни актове за допуснати процесуални нарушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5283 |01.12.2015 Радан Кънев предложи независим прокурор да разследва "Яневагейт" . 1| 6168 |24.10.2015 Венецианската комисия: Правосъдният министър да номинира главен прокурор . 46| 20624 |02.06.2015 Вижте VIP клиентите на КТБ - шефът на ДАНС, съдии, прокурори, политици . 7| 6479 |31.05.2015 Шарков: Случаят с родилката от Тетевен-на прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads