Реклама / Ads
16| 7416 |30.04.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Гласят Писанчев за консул в Солун, текат десетки дела за „лов на вещици” в ДАНС

.
Владимир Писанчев
Гласят бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев за консул в Солун. Тази новина възмути бившите му колеги от родното ФБР. Така хем вълкът ще е сит, хем агнето цяло, коментираха те пред Фрог нюз.
 

 Агентите от ДАНС подозират, че преместването на Писанчев в чужбина, цели да се уталожат страстите около скандалите, в които се е замесил, докато оглавяваше службата. Един от грандиозните и все още скрити скандали е начинът, по който службата се е саморазправяла с неудобните и непослушните служители. Няколко десетки началници-шефове на дирекции, отдели и сектори са били изритани от ДАНС чрез отнемане на достъпа до класифицирана информация. Беше си чистка отвсякъде. Служителите дори не знаеха за какво им се отнема допуска. Използваше се това, че нарочените не могат нито да се защитят по време на проверката срещу тях, нито да оспорват решението за отнемане на достъп в съда. В случая ръководството на ДАНС действаше в пълен синхрон и предварителни договорки с ДКСИ, която само формално потвърждаваше становището на родното ФБР за изхвърлянето на поредния непослушник от системата.

 

Тази вратичка даде възможност на властимащите да подложат на невиждан линч непослушните, разкриха потърпевши пред Фрог. Всички документи са били оформени със знанието на директора на дирекция „Сигурност” към ДАНС Андриан Андреев и колегата му Кирил Божиков-началник отдел „Сигурност” в същата структура. Миналият петък Андреев, чиито близки също работят в ДАНС и ДАТО, скоропостижно бил пенсиониран от новия шеф на родното ФБР Димитър Георгиев. За безпрецедентната чистка писмено са уведомени комисията по вътрешен ред и сигурност в НС, комисията за контрол на спецсулжбите, както и омбудсманът на страната.

 

Любопитното е, че хората са били махани с мотиви като: „заплаха за националната сигурност”, „заплаха за обществения ред”, неблагонадежден от гледна точка на сигурността”, „живее не според доходите си” и „изпаднал в зависимост”. Според юристи подобни данни говорят за наличие на престъпление и ако има събрани такива доказателства, то те трябва незабавно да се дадат на прокуратурата. На практика, обаче след отстраняване на поредната жертва, всичко събрано срещу даден човек потъвало в дън земя. Разчитало се е предимно на компромати и СРС-та, които обаче не послужили като доказателства за извършени престъпления и по тази причина са унищожени.

 

Разсипани бяха десетки човешки съдби и то точно на хора, които не се страхуваха да кажат какво мислят. В ДАНС цареше неописуем страх, защото всеки можеше да влезе в схемата, споделиха контраразузнавачи. Ситуацията за отлъчените се променя след като влиза в сила Решение №12 от края на 2014 г. на Конституционния съд, по дело №12. Според него, на уволнените по този начин, е било отнето конституционното им прави на защита, регламентирано в чл. 56 от върховния закон на Републиката.

 

Първото дело, което е заведено по този случай се точи една година и в момента чака развръзка във ВАС. Някои от делата пък са планирани да започнат чак догодина, което означава, че пострадалите трудно ще могат да намерят работа. Вратите за тях са затворени във всички институции, където се иска допуск до класифицирана информация. В писмо до двете комисии в парламента, ангажирани със службите за сигурност, се иска всеки случай за отнет достъп да бъде ревизиран. Желанието на потърпевшите е да докажат, че в ДАНС наистина е имало „лов на вещици”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6545 |30.04.2015 Д. Божилов за Фрог: Борисов и Бъчварова са мобилизирали полицаите за TV 7 . 1| 4753 |30.04.2015 Сеизмолог: Успешно са прогнозирани само 10-тина труса . 59| 7756 |29.04.2015 А. Славчев за Фрог: Борисов напомни, че управлява МВР . 22| 4456 |29.04.2015 Ненчев обеща: Чужди самолети няма да пазят небето ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads