Реклама / Ads
10| 4955 |12.08.2013 НОВИНИ

107 са "рибите" в парламента

.
Източник: Булфото
Точно 107 депутати не са обелили и дума от парламентарната трибуна от първия звънец на 42-рото НС на 21 май до излизането им в лятна ваканция в началото на август.
 

Това става ясно от справка за активността на законотворците, предоставена на "Монитор" по Закона за достъп до обществената информация. Това означава, че почти половината от избраниците са представлявали интересите на гражданите, седейки мълчаливо зад банките си.

Внушителната бройка на „рибите” в парламента, която може да се бори за рекорд е съставена в по-голямата си част от представители на ГЕРБ – 59 души. Статистиката има своето обяснение – месец и половина хората на Бойко Борисов бойкотираха парламента и въобще не ходиха на работа. Герберите без нито едно изказване по каквато и да е тема основно са неопитни новаци в партийните редици.

В същото време с изказване са се разписали всички бивши министри от кабинета „Борисов”, които сега са депутати, с изключение на Вежди Рашидов.

В групата на безмълвните депутати са и 28 от Коалиция за България – сред тях са основно дебютантите в парламента като Алекси Алексиев, Георги Свиленски и Йордан Младенов. Последните двама обаче са участвали във внасянето на няколко законопроекта, макар и да не са се изказвали от трибуната.

Без изява са и 15 депутати от ДПС и 5-има от „Атака”, сред които дамите Деница Гаджева и Миглена Александрова.

Няколко народни представители пък са се отсрамили с по едно изказване, колкото да излязат от групата на „рибите” в НС. Сред тях е и най-младият депутат - 21-годишният Кристиян Димитров от „Атака”, който се е отчел с минута и две секунди реч от трибуната. С по една изява в рамките на 1 - 2 минути са още герберите Гинче Караминова, Димитър Петров, бившата зам. образователна министърка Милена Дамянова, социалистите Георги Андреев, Страхил Ангелов, Евдокия Асенова, както и Ферихан Ахмедова от ДПС.

Справката показва, че в едва осемте си дни като депутат премиерът Пламен Орешарски е бил доста активен. За това време той е говорил близо половин час от трибуната, като се е изказвал общо 6 пъти.

Абсолютен шампион по ораторство пък е червената фурия Мая Манолова. Зам.-шефката на НС е защитавала позициите си зад микрофоните в продължение на 6 часа и 56 секунди, като е излизала на трибуната 202 пъти. Това прави средно по седем изказвания на заседание, тъй като общо за сесията депутатите са се събирали в пленарната зала 31 пъти.

Веднага след Манолова по активност се нарежда лидерът на ДПС Лютви Местан, който е говорил над 4 часа в рамките на 53 изказвания. Топ 3 на ораторите се попълва от социалиста Димчо Михалевски с 3 часа и 53 минути на трибуната. Сред най-приказливите е и шефът на правната комисия в НС Христо Бисеров, чийто таймер в изявите показва 3 часа и 17 минути.

С 15 минути по-малко речи лидерът на БСП Сергей Станишев заема петото място по активност. В десетката на ораторите парламентаристи влизат още социалистите Корнелия Нинова и Янаки Стоилов, Рамадан Аталай от ДПС и Павел Шопов от „Атака”. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров също често се е изявявал, като е развивал тезите си в продължение на час и 52 минути. Бившият премиер Бойко Борисов пък е излизал на трибуната 13 пъти, като е говорил общо 46 минути.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5643 |07.08.2013 55-и ден: Барабани водят шествието, пиано пред парламента . 35| 5456 |07.08.2013 Миков свиква извънредно парламента 3 дни по-рано заради ветото . 6| 5114 |07.08.2013 Кирилицата влезе в официалните си документи на европарламента . 28| 6266 |07.08.2013 Румяна Бъчварова: Диалог БСП-ГЕРБ - само в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads