Реклама / Ads
15| 5416 |29.11.2013 НОВИНИ

14 на сто от българите са корумпирани

.
Българите с високи доходи са по-склонни да дават подкуп и да участват в корупционни практики. Това сочат данни от проучване на Центъра за изследване на демокрацията за корупцията в България за периода 2012-2013 г.Към момента не се наблюдава промяна на корупционната среда в страната, предаде Darik.
 

Изследването е засякло, че 14% от пълнолетните българи са участвали в една или друга корупционна практика - тенденция, която не се е променила през последните 2-3 години.

Ако през 1999 година нивото е около 29 на сто, то сега е около 14 процента (един процент е равен на 65 000 души), отчете Александър Стоянов - директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията.

Институциите и отговорните органи продължават да са пасивни в решението на този проблем. Наблюдава се и сериозен спад на осъдителните присъди за корупция. Доверието в държавните институции, антикорупционните органи и съдебната власт остава много ниско.

Засилва се усещането сред хората и бизнеса за нарастващо разпространение на корупцията в страната, показват още данните на Центъра за изследване на демокрацията.

Равнището на корупция у нас не се променя съществено от 2012 година насам. От 1999 г. досега нивото е намаляло двойно, сочи изследване, представено в Националния пресклуб на БТА.

Като цяло корупцията намалява, но с несъществен темп. Основан причина за това е липса на промяна в средата, която благоприятства това явление.

Прозрачност, отчетност, отговорност и универсализъм са понятията, по които е правено изследването. Последното изследва в каква степен администрацията действа в полза на специфични интереси.

Не е регистрирана битка с монополите и сочените за олигарси в бранша, посочи Стоянов.

Директорът на правната програма в Центъра за изследване на демокрацията Мария Йорданова смята, че антикорупционните органи у нас не работят достатъчно ефективно. В това число влизат БОРКОР, ресорната парламентарна комисия, тази във ВСС и комисията за конфликт на интереси.

Ръководителят на Фондация "Фридрих Еберт" в България Регине Шуберт изрази разочарование от резултатите, заради това, че няма отбелязани успехи в борбата с корупцията.
Тя е останала на същото ниво и това е тревожен факт, посочи Шуберт и заяви, че все още има среда, която способства за разцвета на корупцията.

Досегашните реформи не са достатъчни, за да противодействат и да я ограничат. Нужни са решителни мерки срещу корупцията по високите етажи на властта, заяви още Регине Шуберт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5412 |22.11.2013 Кольо Колев: Българите стават агресивни спрямо чужденците . 6| 5731 |11.11.2013 Британският посланик: Няма дискриминация на българите на Острова . 24| 5733 |02.11.2013 Кирил Йорданов застана начело на Асоциацията на българите по света . 17| 5772 |30.10.2013 Доклад на ООН: Българите се топят най-бързо в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads