Реклама / Ads
7| 3260 |04.02.2021 НОВИНИ

149 г. от рождението на Гоце Делчев

.
Източник: БНР
Навършват се 149 години от рождението на Гоце Делчев - един от най-значимите български революционери на ХХ век. Водач и идеолог на вътрешните македоно-одрински организации и борец за независимост.
 

В Република Северна Македония също ще отбележат празника. Малка церемония ще има в община Делчево заради противоепидемичните мерки. 


“Това е важна дата за македонската история”, посочват от общината, цитирани от агенция МИА. 


Георги Николов Делчев е роден на 23 януари (4 февруари – нов стил) 1872 г. в Кукуш, който по това време се намира в пределите на Османската империя. Завършва прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия, припомнят от БНР.


През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип, където работи и Дамян Груев, един от основателите на организацията Български македоно-одрински революционни комитети, преименувана по-късно на Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Гоце Делчев е привлечен в организацията от Даме Груев и се превръща в неин фактически ръководител. Основната идея на ВМОРО, е че освобождението на Македония и Одринско е възможно чрез общо въоръжено въстание. Като своя първоначална цел организацията си поставя автономията на Македония и Одринско в рамките на Османската империя. 


През 1895 г. Гоце Делчев напуска учителството и се отдава изцяло на революционна дейност. През 1896 участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на организацията, който предвижда изграждането ѝ на демократични основи. През 1899 г. по инициатива на Гоце Делчев се пристъпва към изграждането на четническия институт на ВМОРО. Като главен ревизор на четите, Гоце Делчев предприема няколко обиколки из Македония и Одринска Тракия. През 1902 г. заедно с Гьорче Петров участва в изработването новата програма и устава на организацията. Тя вече си поставя за цел привличането и сплотяването „на всички недоволни елементи в Македония и Одринско, без разлика на народност" и за извоюване на пълна политическа автономия. Въпреки постигнатите успехи в организационното ѝ изграждане Гоце Делчев все още не е убеден, че тя е готова да пристъпи към въоръжено въстание, поради което се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес от 1903 г. за вдигане на въстание в Македония и Одринско през пролетта на същата година. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието за лятото на 1903 г.


През март 1903 г. четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста – на железопътната линия Солун – Одрин. В началото на май, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско, и след еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.


Гоце Делчев създава цялостна идеология за освобождаването на югозападните части на българската общност. Като истински апостол, Гоце обикаля Прилепска, Одринска и Родопска област – тогава в пределите на Османската империя, за да обяснява защо останалите под властта на империята трябва да се борят за независимост. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3138 |02.02.2021 99 години от рождението на Госпожа Стихийно бедствие . 9| 4725 |26.01.2021 Димитър Делчев: Очевидно е, че Деница Сачева не си е свършила работата . 10| 4191 |19.01.2021 Димитър Делчев: Пасивният саботаж на властта може да провали изборите . 23| 4683 |18.01.2021 Димитър Делчев: Борисов прави кампания с джипката и нарушава избория кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads