Реклама / Ads
5| 4869 |02.06.2009 НОВИНИ

За 2010 г. няма да има бюджет и държавата щяла да фалира

.
За десет дни, откакто е обявена асоциацията общо 2000 души от цялата страна са заявили желанието си за членство е нея Източник: Вяра Йовева
Елементарната аритметика показва, че държавата фалира. Това каза на пресконференция Георги Чалъков - председател на новосформиралата се пред 10 дни Асоциация на пострадалите от кризата.
 

Чалъков представи статистика за състоянието на страната в момента – наблюдава се спад на износа със 75 %, има увеличаване на безработицата до 20%, фалит на малки и средни предприятия с ръст 40%, спад на чуждите инвестиции също с 40 %. „Ние се чудим как може правителството и партиите да не могат да си направят елементарната аритметика, че за 2010 година няма да има бюджет. Намалението на бюджета според нас ще спадне с 50 %. Просто другата година държава няма да има. Това е истината”, каза Чалъков.

От асоциацията предлагат три стъпки, с които, според тях, ще се нормализира положението на държавата. Първата от тях предвижда до края на месец юни в бизнеса спешно да се влеят 20 милиарда евро. След това да се създаде кризисен щаб, който да бъде съставен от представители на бизнеса и всички политически партии, които заедно да вземат решение по разпределение на парите. И като трета незабавно необходима мярка от асоциацията посочиха приемането на Закона за защита от кредитори на българските фирми, в чиито клаузи да пише, че банките и лизинговите агенции нямат право за една година да отнемат средства и жилища от фирмите и гражданите, при закъснение на погасителните вноски.

В асоциацията членуват хора от всички сфери на бизнеса и различни браншове. Хотелиери, индустриалци, строители. Много от хората сега работят, но нямат поръчки за следващи периоди, посочи председателят. За десет дни, откакто е обявена асоциацията общо 2000 души от цялата страна са заявили желанието си за членство е нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4982 |26.05.2009 Димитров предизборно увери, че няма да се отменя увеличението на пенсиите от 1 юли . 9| 5457 |25.05.2009 Фирма на Масларова точила милиони от бюджета . 0| 6937 |24.05.2009 Изложбата “Старобългарската азбука и държавата на духа” отбелязва 24 май в НИМ . 4| 4705 |17.05.2009 П. Орешарски: Нямаме нужда от нов бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads