Реклама / Ads
4| 2337 |26.07.2024 НОВИНИ

24 часа по-късно: Гърмежите край Елин Пелин продължават. Какво знаем?

.
Източник: БГНЕС
Близо денонощие след първите взривове край Елин Пелин в склад за пиротехника гърмежите продължават.
 

Един човек загина, двама са в неизвестност – мъже на 22 г. и 66 г. Лекарите водят тежка борба за живота на младата 20-годишна жена.





Починалият е 48-годишният доц. д-р Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и консултант в областта на взривната техника. В „Пирогов“ с изгаряния и опасност за живота е неговата дъщеря.

 

Двамата бяха изведени от горящите складове вчера вечерта.


Спасителни екипи, сапьори, полиция, военни и властта са на терен. В късния следобед днес специализиран автомобил на Отряда за борба с тероризма се е приближил максимално близо да склада за фойерверки.

 

Все още е невъзможно и опасно да се влезе на територията на базата. Правят се просеки в полето около склада, за са се ограничи евентуално ново разгаряне.

 
Цяла нощ районът на Елин Пелин беше „огряван“ от възпламенилата се пиротехника. А на сутринта беше преценено, че военните хеликоптери могат безопасно да облеят с вода мястото.

 

На този етап е ясно, че складовете са добре оборудвани, проверявани са редовно от властите и досега не е имало констатирани сериозни проблеми.


Благодарение на охранителя, първият сигнал стига до властите и така младата жена и баща ѝ са изведени. bTV разполага с първи снимки от инцидента.


Системата за ранно оповестяване при бедствия и аварии – BG-ALERT, е задействана от МВР. Чрез нея жителите на с. гара Елин Пелин бяха призовани да се евакуират.





Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов възрази срещу този призив и това породи задочен сблъсък между него и вътрешния министър Калин Стоянов.

 

„При такива случаи трудно се доказва каква точно е причината за взрива, но най-вероятно е човешка грешка“, каза пред bTV Валентин Радев, бивш вътрешен министър и председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси.

 
По думите му днес няма смисъл да се рискува и да се влиза в склада, преди да престанат взривовете. Рискуваха вчера, когато се предполагаше, че има живи хора, допълни Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5127 |26.07.2024 "Напомняне за неговите идеали". Площад в София ще носи името на Кристиан Таков . 10| 2578 |26.07.2024 Адв. Екимджиев: Вижте кога се обявява решението на КС - бракониерски подход, за да стигне до по-малко хора . 4| 2313 |26.07.2024 Валентин Радев: Няма живи хора в склада край Елин Пелин. Най-вероятната причина за взрива е човешка грешка . 0| 2230 |26.07.2024 Олимпийските игри в Париж: Какво да следим?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads