Реклама / Ads
70| 4657 |18.01.2009 НОВИНИ

300 000 лв струвало неделното шествие в защита на АЕЦ „Козлодуй"

.
Около 300 000 лв е струвало шествието на движение „Напред" в София в неделя. Плащано е било на част от участниците, поети са и разходите на автобусите, които са извозвали хора от различни селища на страната.
 

Немалко пари са отишли за знамена, озвучителна техника, оркестри и плакати, съобщиха за Frognews.bg, участници в мащабното мероприятие. Според тях основният дял от финансирането поел бизнесменът Христо Ковачки, който стои зад движението. Акцията бе в подкрепа на правителствената и президентската идея за отваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй". По този начин бизнесменът искал да стопли отношенията си с управляващите и да даде заявка за участие в бъдещото правителство след парламентарните избори през лятото, смятат наблюдатели.

По данни на полицията пред Министерски съвет са се събрали около 4000 души. Според шефа на „Напред" Кънчо Филипов обаче те били над 15 000.

Участниците развяваха знамена на ВМРО, ЗНС, „Гергьовден" и „напред", носеха лозунги в подкрепа на родната енергетика и портрети на възрожденски дейци. Основният лозунг, издиган над множеството бе: "Напред за силна българска енергетика". На премиера Сергей Станишев бе връчена декларация.

Сред участниците в масовата проява бяха и десетки работници и служители на АЕЦ „Козлодуй", както и хора от други предприятия, собственост на Ковачки.

"Ние имаме ясна цел и ясна посока и това е движение "Напред"", заяви от импровизираната трибуна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той каза още, че блоковете на "Козлодуй" трябва да бъдат пуснати не защото има икономическа криза и проблем с доставките на газ, а "защото върху България бе наложена грозна несправедливост".
В коментар за шествието лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви лаконично: "ДПС ще отдели по 50 000 души за НДСВ и "Напред", ще им даде хора с български имена в техните листи, за да може след като влязат в парламента да направят една коалиция БСП, ДПС, "Напред" и НДСВ". По този начин той обясни топлото отношение на лидера на БСП и останалите от тройната коалиция към неделната масова проява на движение „Напред".
По време на масовката нито веднъж не бяха отправени критики към управляващите, нито бе искана нечия оставка. Сред самите участници обаче имаше немалко хора, които пред журналисти заявиха, че подкрепят исканията на студентите, но са им забранили да скандират срещу правителството по време на манифестацията в неделя.  Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4582 |18.01.2009 М. Спасов: България получи звучен шамар от Русия . 43| 4665 |18.01.2009 Граждански организации призовават турците и циганите на протеста . 26| 5428 |18.01.2009 Газът тръгва в понеделник. Продадоха картина на Путин за 1,1 млн долара . 44| 5450 |17.01.2009 Десант на руски журналисти в София, посрещат ги Първанов и Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads