Реклама / Ads
6| 3706 |11.04.2020 НОВИНИ

375 лв. еднократна помощ за част от родителите в неплатен отпуск

.
Бойко Борисов, Деница Сачева и Владислав Горанов
Банките ще разсрочват плащанията по кредити само на коректни платци. Държавата отпуска еднократна финансова помощ на родители, които са в неплатен отпуск, за да се грижат за децата си.
 

Това стана ясно от брифинг на министър-председателя Бойко Борисов, социалния министър Деница Сачева и финансовия министър Владислав Горанов.

 

375 лв. е еднократна помощ за родители, които са в неплатен отпуск ще осигури държавата. От тази сума ще могат да се възползват самотен родител, който е бил над 20 дни в отпуск и има месечен доход на члев на семейството да бъде до 610 лв., което е  минималната работна заплата у нас. Над 55 хиляди души ще могат да получат тази помощ.

 

Намалява броя на регистриращите се безработни, обяви още Сачева. Вчера са регистрирани 3866 души, като 2882 от тях са декларирали, че са останали без работа в следствие от коронавируса

 

Финанасовия министър Владислав Горанов обяви,че банките и БНБ са приелиа единен механизъм за разсрочване на задължения в срок от 6 месеца до края на годината. Всеки клиент може да заяви пред обслужващата го банка, че желае да се възползва от разсрочване на плащанията си по кредити. Това ще могат да направят само коректни платци или с не повече от 90 дни до 1 март 2020г., уточни Горанов.

 

"След няколко дни ще представим как ще възобновим, ще изградим производство на тестове, няма да станат за 10-20 дена, но за 2-3 месеца. Навремето България е имала подобни възможности, вярно във военната област, във Варшавския договор, затова ние както започнахме да си произвеждаме маски, облекла, очила, така ще започнем да си произвеждаме тестове. Към момента имаме резерв от 10 000-15 000 PCR-ара, така че има с какво да се работи", обяви Борисов.

 

Премиерът заяви, че силно се притеснява от усещането, че COVID-19 ще ни подмине заради ниската заболеваемост и смъртност в страната.

"Затова поех ангажимент да кажа - всеки, който излиза да си слага маска, ако няма такава - шал, ако няма", каза Борисов.

 

"В 12 часа на Великден ще застана в двора и ще викам колкото глас имам "Христос Воскресе". Направете го и вие, от балкони, у вас. Сигурен съм, че молитвите ни ще бъдат чути. Не може владиката да си хвърли килимявката и аз го разбирам. Не може да каже затваряме църквата. Все едно Мутафчийски да каже не ходете в болници, а ходете при шамани", каза още премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3609 |10.04.2020 Държавна помощ за артистите по време на кризата с COVID-19 . 4| 4028 |08.04.2020 Започват бързите тестове на всички работещи в столичната Спешна помощ . 2| 4341 |07.04.2020 Авиокомпаниите пред фалит, искат помощ . 2| 4320 |07.04.2020 Калоян Паргов и младежи от БСП - София с дарителска кампания в помощ на 3 сирачета и тяхната баба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads