Реклама / Ads
17| 3009 |29.07.2023 НОВИНИ

400 шева: Екип наблюдаващи прокурори поема разследването за обезобразеното с макетно ножче момиче

.
Източник: личен архив
Районната прокуратура в Стара Загора ускорява разследването по досъдебното производство за обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче, по което като обвиняем е привлечен Георги Г., освободен от Окръжния съд в Стара Загора, съобщават от обвинението.

По разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура от днес, 29 юли 2023 г., е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство.

 

Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност на деянието. С оглед на това е създаден екип от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура - Стара Загора, които да предприемат действия по ускоряване на разследването.

 

Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица - лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък срок.

 

След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието, добавят от прокуратурата.

 

Оттам припомнят, че обвиняемият Георги Г. е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от 28 юни 2023 г. Районна прокуратура - Стара Загора е внесла искане в Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него, което искане е било уважено от първоинстанционния съд. След обжалване на решението на първоинстанционния съд мярката за неотклонение "задържане под стража" е била отменена от по-горната съдебна инстанция, което е окончателно.

 

При наличие на постъпили сигнали и за други деяния, касаещи противозаконни прояви на Георги Г., по тях ще започне незабавно разследване.

 

Междувременно жителите на Стара Загора организират мирно шествие в подкрепа на обезобразеното 18-годишно момиче. 

 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също призова в профила си в социалната мрежа гражданите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник.

"Пълна подкрепа за пострадалото момиче", написа градоначалникът.

 

"Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция", добави Тодоров.

 

Протест пред Народното събрание в понеделник от 18 часа ще има и в София, съобщи Хаго Бабикян в социалната мрежа.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също призова разследващите за пълно и обективно разследване на случая с малтретираното момиче от Стара Загора.

"За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел. Има редица фактори, които следва да бъдат отчетени при разглеждането на казуса - уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характерът и жестокостта на извършеното престъпление", написа министър Славов във Facebook.

 

Той призова независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

Министърът отбелязва още, че представителите на някои политически сили не подкрепиха пълния законодателен пакет от мерки за превенция, предвиден в Закона за защита от домашното насилие, използвайки "популистки лозунги и насаждайки страхове", добавя БТА.

 

"Насилието, основано на пола, не трябва да среща институционалната неангажираност и политическа злоупотреба с проблема", допълва правосъдният министър.

 

Ден по-рано стана ясно, че на 26 юни 18-годишното момиче е било нарязано по цялото тяло с макетно ножче, носът му е бил счупен, а главата му е била обръсната с машинка. Лекарите са направили 400 шева. Нападателят - 26-годишенят приятел на младата жена Георги Г., е бил задържан за 72 часа, след което е пуснат, защото Окръжният съд е решил, че престъплението срещу 18-годишното момиче е лека телесна повреда, а не както първоначално е било определена - като средна телесна повреда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3166 |29.07.2023 Български огнеборец от Корфу: На острова сме само ние като чуждестранен екип, гръцките колеги са много изтощени . 0| 2364 |27.07.2023 Екипи на ЮИДП се бориха с 8 пожара през последните 24 часа . 18| 2574 |28.06.2023 Васил Терзиев: Чувствам, че мога да бъда полезен, имам екип. Това, което се е случило някога не трябва да се повтаря . 2| 2616 |25.06.2023 Съдия Дишева: Сарафов е назначен от същата сила, която избра и после свали Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads