Реклама / Ads
34| 4303 |03.06.2023 НОВИНИ

500 млн долара струва на Русия един ден война срещу Украйна. От тях се крадат около 30 на сто, Москва затъва

.
17 милиона долара струва една нощна ракетна атака на руската армия срещу Киев. На толкова е изчислена стойността на нападението от нощта в сряда, при което загинаха трима души. Русия е изстреляла 7 балистични ракети Искандер-М и 3 крилати ракети Искандер-К по украинската столица.
 

Всички те са свалени от украинските ПВО-комплекси. Една ракета Искандер-М струва около 2 млн щатски долара, а цената на ракета Искандер-К е 1 млн долара. По този начин се оформя сумата от 17 милиона долара само за една нощна атака срещу Киев. В сметката не влизат всички останали дейности, свързани с изстрелването на въпросните ракети, както и стойността на поддръжката на руските части в окупираните украински територии за едно денонощие.

Изчисленията са на Медийния военен център към Министерството на отбраната на Украйна.

 

Според американския военен експерт Робърт Фарли (често използван като източник на информация от руските медии), един ден война с Украйна струва на Русия не по-малко от $500 млн. Изненадващо държавните руски медии смятат, че разходите са много по-големи за всеки един ден от т.нар. „специална операция“. Издания от холдинга "Россия сегодня" публикуват цифрата от 20 милиарда долара. Разчетите са техни. Същите 20 милиарда долара обаче посочват и други източници. Например турската информационна агенция Anadolu твърди, че разходите дори превишават колосалната сума, като се позовава на данните на консултантската компания Consultancy, изследванията на Центъра за икономическо възстановяване и EasyBusiness, както и данните на Civitta.

 

Експертите взимат за основа данните за цената на „специалната операция“ в Сирия - по 2,4 милиона долара на ден - и съпоставят силите, участващи в двете войни. Руският контингент в Сирия е около 1600 души, а в Украйна - най-малко 220 000 души. Грубо изчисление (като се вземат предвид плащанията на военни и цивилни специалисти, заплащане за комуникационни и ИТ услуги, поддръжка на военно оборудване, разходи за медицински нужди и храна, но без транспорта) показва, че за един ден на война Русия може да похарчи около около $500 млн. долара. Средната аритметична между всички горепосочени стойности на разходите прави над 15 млрд долара на месец. Разбира се изчисленията са приблизителни, но според някои експерти те са доста по-високи.

 

Много по-малко заделя Кремъл за здавеопазване месечно.

 

Любопитно е мнението на бившия руски полковник от армията Василий Шатков, който твърди, че минимум 25-30% от 15-те милиарда долара цена на войната биват откраднати от висши военни и свързани с тях политици. Според него немалка част от боеприпасите, изпращани към частите в Украйна се отклоняват и изнасят в трети страни, предимно в Африка. Също и различни системи оръжия. От складовете в окупираните райони непрекъснато изчезват ценни военни атрибути, които се превръщат в чиста печалба за военни от всякакъв ранг.

 

Путин обаче не смее да разкрива и наказва корупцията, която разлага руската армия, защото се страхува военните да не му спретнат бърз преврат. Те и без това са бесни, че години наред диктаторът в Кремъл толерира тайните служби за сметка на армията.

Няма как обаче да бъде изчислена „цената“ на стотиците хиляди руски военни, загинали в Украйна или на ранените и останалите инвалиди. Същото важи и за украинските жертви, сред както и много цивилни: деца, възрастни, изнасилени жени, разрушени градове, села и пр.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2716 |02.06.2023 ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия . 0| 2651 |02.06.2023 Българската фехтовка: Портата за връщането на Русия и Беларус в спорта . 5| 3281 |02.06.2023 Нова акция на служебния кабинет в защита на Русия! Министър Демерджиев клевети украинските бежанци . 5| 2897 |01.06.2023 Столтенберг: Русия не може да налага вето на приемането на Украйна в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads