Реклама / Ads
0| 3018 |25.06.2022 НОВИНИ

65.63% от имащите право на глас съдии са гласували за нови членове на ВСС

.
1442-ма от имащите право на глас 2197 съдии са гласували днес за нови членове на ВСС от професионалната квота, съобщи БНТ.
 

Това прави 65.63% избирателна активност. С бюлетини право на глас са упражнили 146 съдии, а електронно/дистанционно са гласували 1296 съдии. В момента изборните комисии обработват резултатите, за да обявят кои от кандидатите са избрани за членове на ВСС.

 

В момента изборните комисии обработват резултатите, за да обявят кои от кандидатите са избрани за членове на ВСС.

Избирателната активност е над 50%, което означава, че изборът ще бъде легитимен. Ако бройката от 6 членове на ВСС не бъде попълнена, утре ще има второ гласуване, където вотът ще бъде валиден, ако са гласували повече от 33% от съдиите. Изборът ще бъде по вишегласие - от най-много получилия гласове до най-малко получилия.

 

Скоро парламентът също трябва да попълни своята квота във ВСС - и то с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. Дали Народното събрание ще заседава или не, ще разберем през следващите седмици, но вероятността то да излъчи свои представители преди октомври, когато трябва да започне работа новият ВСС, е много малка, защото дори процедурата още не е започнала.

 

В момента се води дело в Конституционния съд във връзка с вече изтеклия мандат на инспектората на ВСС, който вече две години не е подменян. От решението на това дело можем да изпаднем в два казуса:

 

Ако бъде решено, че мандатът на инспектората се прекратява, това ще важи и за самия ВСС - тоест от октомври той ще трябва да работи в изключително съкратен състав - професионалната кота и тримата по право. Това прави 14 от 25 души
 

Другият вариант е настоящият ВСС да продължи да работи, докато се сформира изцяло новия състав от професионалната и политическата квота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3018 |25.06.2022 Лорер: ГЕРБ и ДПС са воденичен камък, ще търсим липсващите гласове от ИТН . 0| 3107 |24.06.2022 САЩ се връща в мрачните векове: Милиони жени ще загубят законното си право на аборт . 0| 7086 |24.06.2022 Отцепникът от ИТН Радулов казва защо е гласувал ”против” френското предложение . 0| 5476 |24.06.2022 Президентът до КС: Изтичане мандата на Инспектората на ВСС води до прекратяване на правомощията му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads