Реклама / Ads
16| 6378 |02.11.2020 НОВИНИ

Адв. Албена Белянова: Вярвате ли, че честни избори се гарантират с изключване на камерите

.
Адв. Албена Беляeнова
ЦИК не е наш враг и не трябва да воюваме с нея. Обратно - ЦИК може да бъде партньор. А може ли наистина? Вярвате ли, че честни и демократични избори се гарантират с партньорско немотивирано изключване на камерите?
 

Това попита  във Фейсбук адв. Албена Белянова. Припомняме, че юристът бе предложен от протестиращите за позицията председател на изборната комисия, но нейната номинация така и не стигна до правната комисия в НС. Така Александър Андреев, доскорошен говорител на ЦИК, остана единствен кандидат за шеф.

 

Ето целия й пост:

 

Днес в БТА се проведе кръгла маса на тема: „Механизми за провеждане на честни избори в България“, за участие в която бях поканена от организаторите на събитието във връзка с номинацията ми за председател на ЦИК. Представител на ЦИК не взе участие, въпреки отправената и до комисията покана. COVID-19 е изключително удобно оправдание за неучастие, нали?


Това, в което днес за пореден път се убедих, е, че са малко тези, които искат да чуят истината, както и че казването на истината се възприема като войнствено действие. Чуйте записа в края (1:42:45).


Истината:
На 27.10.2020 г. част от заседанието на ЦИК не се провежда публично. Причината е, че по т.6 от Дневния ред ЦИК разглежда предложения от „Информационно обслужване“ АД за промени в техническата спецификация за апаратната и програмна част за техническите устройства за машинно гласуване в съответствие с препоръките на ДАНС, както и допълнение към включения текст за предоставяне на достъп до системния софтуер. По предложение на Емил Войнов камерите за запис на заседанието на ЦИК се изключват, „тъй като разглеждането на техническата спецификация има елементи, които би трябвало само на протокол да ги обсъждаме“.

 

Кои са тези елементи и защо трябва само „на протокол“ да бъдат обсъждани може само да гадаем. Според председателя на ЦИК Александър Андреев обаче това е мотивирано предложение. От гласували 12 члена на ЦИК 12 са „за“ изключване на камерите. След обсъждането „при изключени камери“ ЦИК взема следното решение: „определя технически изисквания към апаратната и програмна част за техническите устройства за машинно гласуване съгласно приложението, като приложението не се публикува. От гласували 15 члена на ЦИК 13 са „за“, а 2 „против“.


Реакцията:
ЦИК не е наш враг и не трябва да воюваме с нея. Обратно - ЦИК може да бъде партньор.


А може ли наистина? Вярвате ли, че честни и демократични избори се гарантират с партньорско немотивирано изключване на камерите? Аз – не.
ОСТАВКА!

 

Адв. Албена Беляeнова, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 15117 |23.10.2020 Парламентът сгафи с избора на шеф на ЦИК - скри номинацията на адв. Албена Белянова . 4| 5108 |15.10.2020 Албена Белянова: Някой може ли да назове един реален резултат в полза на обществото, постигнат от “Цвета”? . 20| 8255 |14.10.2020 Албена Белянова пред Фрог: Решението на МС за АЕЦ ”Козлодуй” противоричи на две решения на Парламента . 10| 6317 |09.10.2020 Адв. Албена Белянова: КС може да бъде сезиран за избора на Андреев за шеф на ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads