Реклама / Ads
4| 13472 |25.11.2016 НОВИНИ

Адв. Екимджиев за Фрог: Страхът на Цацаров държи Цв. Василев в Сърбия

.
Адв. Михаил Екимджиев
И поредното интервю на банкера Цветан Василев не породи действия от страна на разследващите органи. С това главният прокурор ни казва, че никой не може да му търси отговорност. От своя страна, премиерът в оставка Бойко Борисов също се възползва от пасивността на държавното обвинение, като се направи на сърдит и се закани, че ще съди Цветан Василев за клевета. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

За разлика от Сотир Цацаров, който е недосегаем до края на мандата си, избирателите наказаха министър-председателя за неговата арогантност. Убеден съм, че протестният вот, който се стовари върху ГЕРБ през Цецка Цачева, е именно заради тази проявявана години наред арогантност – незачитане на правовия ред, незачитане на обществения интерес, незачитане на правото на хората да знаят кой кой е в политиката, кой с кого върти далаверите и т.н.

Цветан Василев, Румяна Ченалова и Владимира Янева са подсъдими, но това не значи, че изнесените от тях конкретни факти не трябва да бъдат проверявани. В правовата държава се изисква всяко едно твърдение да бъде проверявано.

 

Прокуратурата и съдът в България се погрижиха максимално лесно и дълго да бъде оставането на Цветан Василев в Сърбия. Когато защитата на Цветан Василев пусна жалба до СГС срещу неговата мярка за неотклонение „задържане под стража”, и съдът, и прокуратурата бяха на мнение, че жалбата не следва да се разглежда, защото тя не е ефективно наложена, т.е. Цветан Василев беше задържан само на хартия и мярката не беше приведена в изпълнение. Отказът на СГС да разгледа жалбата срещу мярката дава възможност сега на сръбския съд да откаже екстрадирането на Цветан Василев.

 

Сръбският съд може да реши, че мярката на Василев е наложена произволно, след като не е била контролирана от съда и да откаже връщането на банкера в България. Според мен, това не беше случаен пропуск, а дългосрочна стратегия, разигравана между главния прокурор и СГС, за да се дадат всички основания на сръбските власти за отказване на екстрадицията. Много по-удобно е Цветан Василев да стои в чужбина и да бъде анатемосван като най-големия злодей и никой да не се предприема нищо по отношение на неговите интервюта.

 

Виждаме как един кабинет падне или подаде оставка изведнъж бивши министри и то от различни политически сили стават обвиняеми. Това за сетен път показва как главният прокурор се намесва активно в политиката. Внася едни обвинения, от които е видно, че нищо няма да стане – нито срещу Добрев, нито срещу Ненчев, нито срещу Москов. По този начин припомня и на ГЕРБ, и на РБ, че прокуратурата и Делян Пеевски са незаобиколими фактори в политиката и икономиката и трябва да внимават при новите коалиционни уговорки  и при сформирането на ново правителство да не се засегнат техните интереси.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7857 |25.11.2016 Само във Фрог: Борисов наредил да се затвори лагера в Харманли . 1| 5392 |25.11.2016 Само във Фрог: Разпитват бивш модел за палежите на Баневи . 1| 8290 |25.11.2016 Първо във Фрог: Хиляди се стягат за протест в Харманли . 2| 6302 |24.11.2016 Само във Фрог: Вадят ”прашасали” закони, за да не обсъждат мажоритарния вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads